w

Czy grzyby są zdrowe? Dietetyk odpowiada

Aktualnie kwitnie sezon na grzyby i w lasach można spotkać wiele osób, które korzystają z darów natury. O grzybach krąży wiele historii, jedni je uwielbiają, inni akceptują jedynie sklepowe pieczarki. Okazuje się, że na temat dzikich grzybów, krąży mnóstwo fałszywych informacji. W co powinniśmy wierzyć? Postanowiliśmy zasięgnąć po radę dietetyka i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Grzyby często są traktowane jako rośliny, lecz mają one swoje osobne królestwo organizmów. Czy warto je jeść? Często się mówi o tym jak mało wartości odżywczych w sobie mają, czy powinniśmy w to wierzyć. Dietetyk Agata Stróżyk odpowiada na te pytania:

Sponsorowane

Grzyby są trochę marginalizowane. Nie uwzględniono ich w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Zastanówmy się więc, czy warto je jeść? Grzyby zawierają sporo białka, nawet do 4 proc. błonnika, ale również witamin z B1, B2, C i E. Dostarczają także praktycznie niespotykanej w pokarmach roślinnych witaminy D. Są źródłem potasu, fosforu, magnezu, wapnia, miedzi oraz żelaza, selenu i cynku.

Agata Stróżyk/ Medicover

Część osób unika grzybów ze względu na problemy z żołądkiem. Ponoć są ciężkostrawne i lepiej unikać ich w swojej diecie, ze względu na ten aspekt zdrowotny.

Langan

Człowiek nie ma zdolności do trawienia chityny budującej ścianę komórkową grzyba. Wpływa to co prawda korzystnie na pasaż treści jelitowej, ale jednocześnie na ciężkostrawność grzybów i zmniejszone wykorzystanie zawartych w nim składników mineralnych i witamin. Bez rozłożenia chityny dostępność zawartych w grzybie cennych składników odżywczych jest utrudniona.

Agata Stróżyk/Medicover

Zaleca się, by od spożycia grzybów wstrzymały się osoby takie jak: kobiety w ciąży, dzieci, starcy i osoby z zaburzeniami pracy układu pokarmowego. Grzyby mogą mieć w sobie sporą ilość metali ciężkich, które są niewskazane w diecie dziecka. Spora ilość błonnika przyczyna się do tego, że grzyby są ciężkostrawne.

Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    3 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli