Spis treści
Woda po pyzach często ląduje w zlewie, gdyż na pierwszy rzut oka wydaje się nieprzydatna. Mało kto zdaje sobie sprawę, że taka woda to genialna baza pod zupę. Poniżej pomysł na ciekawe danie z użyciem wody po pyzach! Wodzionka to danie, które szczególnie kochają dzieci. Można ją przygotować w wersji ostrej i łagodnej.
Woda po pyzach jest zawiesista i ma mocny smak ziemniaków. Jeśli dorzucisz odrobinę tłuszczu i kaszy, zrobisz genialny obiad za małe pieniądze.
Zupa z wody po kluskach
Sposób przygotowania
- Boczek kroimy w kostkę. Czosnek i cebula obieramy i siekamy. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną tłuszczu i podsmażamy boczek, a następnie cebulę z czosnkiem. Podsmażone produkty dorzucamy do wody z pyz. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Całość mieszamy i podajemy z pieczywem.
Składniki
na 5 porcji
- 2 plaster boczek wędzony
- 2 ząbki czosnek
- 2 l woda z gotowanych pyz
- 1 łyżka majeranek suszony
- 1 cebula
- pieprz
- sól
- 1 łyżeczka masło