w

Woda po pyzach jest cenniejsza niż myślisz!

Woda po pyzach często ląduje w zlewie, gdyż na pierwszy rzut oka wydaje się nieprzydatna. Mało kto zdaje sobie sprawę, że taka woda to genialna baza pod zupę. Poniżej pomysł na ciekawe danie z użyciem wody po pyzach! Wodzionka to danie, które szczególnie kochają dzieci. Można ją przygotować w wersji ostrej i łagodnej.

Woda po pyzach jest zawiesista i ma mocny smak ziemniaków. Jeśli dorzucisz odrobinę tłuszczu i kaszy, zrobisz genialny obiad za małe pieniądze.

Zupa z wody po kluskach

Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 20 min.
woda po pyzach

Sposób przygotowania

  • Boczek kroimy w kostkę. Czosnek i cebula obieramy i siekamy. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną tłuszczu i podsmażamy boczek, a następnie cebulę z czosnkiem. Podsmażone produkty dorzucamy do wody z pyz. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Całość mieszamy i podajemy z pieczywem.

Składniki

na 5 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli