Spis treści
Pampuchy na parze
Pampuchy to smak naszego dzieciństwa, więc nie ma potrzeby go jakoś specjalnie przedstawiać. W zależności od regionu są nazywane w różnoraki sposób np. pyzy czy parówki. Słynne kluski cieszą się zainteresowaniem wśród dzieci, gdyż mają delikatny smak i można je podawać z różnymi dodatkami, zarówno na słono, jak i na słodko.Ewa Wachowicz wymyśliła swoją wersję pampuchów na parze, kucharka zdecydowanie wie co robi, więc nie musisz się obawiać kulinarnej wpadki. Sprawdź przepis już teraz!
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]Czas całkowity 55 min.
Czas przygotowywania 45 min.
Czas gotowania 10 min.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]
Sposób przygotowania
- Podgrzej lekko mleko i rozpuść w nim drożdże oraz szczyptę cukru, dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj do gładkiej konsystencji. Odstaw do wyrośnięcia.
- Gdy zaczyn podwoi objętość dodaj jajka i przesianą mąkę. Wyrabiaj do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Dodaj roztopione masło i sól, a następnie dalej wyrabiaj. Przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia.
- Z gotowego ciasta uformuj kulki i odstaw do wyrośnięcia. Kiedy będą puszyste zacznij gotować je na parze. Zagrzej w garnku wodę, weź metalowe sitko i przykryj nim garnek z góry. Kluski wrzuć do sitka i przykryj nakrywką. Gotowe pampuchy podawaj z sosem lub dżemem.
2 komentarzy