w

Pampuchy drożdżowe Ewy Wachowicz. Restauratorka odtwarza kultowy przepis

Pampuchy na parze

Pampuchy to smak naszego dzieciństwa, więc nie ma potrzeby go jakoś specjalnie przedstawiać. W zależności od regionu są nazywane w różnoraki sposób np. pyzy czy parówki. Słynne kluski cieszą się zainteresowaniem wśród dzieci, gdyż mają delikatny smak i można je podawać z różnymi dodatkami, zarówno na słono, jak i na słodko.
Ewa Wachowicz wymyśliła swoją wersję pampuchów na parze, kucharka zdecydowanie wie co robi, więc nie musisz się obawiać kulinarnej wpadki. Sprawdź przepis już teraz!
Sponsorowane
Czas całkowity 55 min.
Czas przygotowywania 45 min.
Czas gotowania 10 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Podgrzej lekko mleko i rozpuść w nim drożdże oraz szczyptę cukru, dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj do gładkiej konsystencji. Odstaw do wyrośnięcia.
  • Gdy zaczyn podwoi objętość dodaj jajka i przesianą mąkę. Wyrabiaj do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Dodaj roztopione masło i sól, a następnie dalej wyrabiaj. Przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia.
  • Z gotowego ciasta uformuj kulki i odstaw do wyrośnięcia. Kiedy będą puszyste zacznij gotować je na parze. Zagrzej w garnku wodę, weź metalowe sitko i przykryj nim garnek z góry. Kluski wrzuć do sitka i przykryj nakrywką. Gotowe pampuchy podawaj z sosem lub dżemem.

Składniki

na 10 sztuk

Wartości odżywcze

Pampuchy na parze
Na porcję przypada:
Kalorie
184.9
Tłuszcze
 
2.4
g
4
%
Węglowodany
 
33.1
g
11
%
Błonnik
 
1.9
g
8
%
Białka
 
7.4
g
15
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Przepis od: Ewa Wachowicz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli