w

Pampuchy drożdżowe Ewy Wachowicz. Restauratorka odtwarza kultowy przepis

Pampuchy na parze

Pampuchy to smak naszego dzieciństwa, więc nie ma potrzeby go jakoś specjalnie przedstawiać. W zależności od regionu są nazywane w różnoraki sposób np. pyzy czy parówki. Słynne kluski cieszą się zainteresowaniem wśród dzieci, gdyż mają delikatny smak i można je podawać z różnymi dodatkami, zarówno na słono, jak i na słodko.
Ewa Wachowicz wymyśliła swoją wersję pampuchów na parze, kucharka zdecydowanie wie co robi, więc nie musisz się obawiać kulinarnej wpadki. Sprawdź przepis już teraz!
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 55 min.
Czas przygotowywania 45 min.
Czas gotowania 10 min.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Podgrzej lekko mleko i rozpuść w nim drożdże oraz szczyptę cukru, dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj do gładkiej konsystencji. Odstaw do wyrośnięcia.
  • Gdy zaczyn podwoi objętość dodaj jajka i przesianą mąkę. Wyrabiaj do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Dodaj roztopione masło i sól, a następnie dalej wyrabiaj. Przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia.
  • Z gotowego ciasta uformuj kulki i odstaw do wyrośnięcia. Kiedy będą puszyste zacznij gotować je na parze. Zagrzej w garnku wodę, weź metalowe sitko i przykryj nim garnek z góry. Kluski wrzuć do sitka i przykryj nakrywką. Gotowe pampuchy podawaj z sosem lub dżemem.

Składniki

na 10 sztuk

Zobacz
Przepis od: Ewa Wachowicz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli