Spis treści
Szpinakowe lasagne to inna odsłona tradycyjnego dania z mięsem mielonym. Składa się z kilku warstw szpinakowego farszu, sosu beszamelowego i makaronu. Ma wyrazisty smak i posmakuje absolutnie każdemu.
Lasagne ze szpinakiem
Sposób przygotowania
- Szpinak myjemy, nie ma potrzeby go kroić. Cebulę obieramy z łupki i kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
- Cebulę smażymy aż się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Kiedy liście zmniejszą objętość ściągamy wszystko z ognia, dodajemy serek ricotta, jajko i mozzarellę. Całość mieszamy.
- Przygotuj sos. Łyżkę masła rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i mieszaj do powstania zasmażki. Zdejmij rondelek z ognia i dodaj mleko energicznie mieszając. Sos doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Makaron lasagne wrzucamy na 3 minuty do wrzątku i przekładamy do naczynia żaroodpornego pierwszą warstwę, na to sos i szpinak, powtarzamy aż naczynie się zapełni. Na wierzch sypiemy pokruszoną mozzarelle.
- Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut.
Składniki
na 8 porcji
- 40 g szpinak
- ser ricotta
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnek
- 1 jajko
- 1 kulka ser mozzarella
- 1 łyżka masło
- olej
- 2 łyżka mąka pszenna
- 1,5 szklanka mleko
- szczypta gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- 1 opakowanie makaron lasagne