w ,

Wegetariańska lasagne ze szpinakiem

Szpinakowe lasagne to inna odsłona tradycyjnego dania z mięsem mielonym. Składa się z kilku warstw szpinakowego farszu, sosu beszamelowego i makaronu. Ma wyrazisty smak i posmakuje absolutnie każdemu.

Lasagne ze szpinakiem

Zapiekane makarony są wspaniałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Przygotowanie składników nie zajmie Ci wiele czasu, a piekarnik zrobi resztę roboty za ciebie!
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 30 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Szpinak myjemy, nie ma potrzeby go kroić. Cebulę obieramy z łupki i kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Cebulę smażymy aż się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Kiedy liście zmniejszą objętość ściągamy wszystko z ognia, dodajemy serek ricotta, jajko i mozzarellę. Całość mieszamy.
  • Przygotuj sos. Łyżkę masła rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i mieszaj do powstania zasmażki. Zdejmij rondelek z ognia i dodaj mleko energicznie mieszając. Sos doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  • Makaron lasagne wrzucamy na 3 minuty do wrzątku i przekładamy do naczynia żaroodpornego pierwszą warstwę, na to sos i szpinak, powtarzamy aż naczynie się zapełni. Na wierzch sypiemy pokruszoną mozzarelle.
  • Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut.

Składniki

na 8 porcji

Wartości odżywcze

Lasagne ze szpinakiem
Na porcję przypada:
Kalorie
279.4
Tłuszcze
 
4.6
g
7
%
Węglowodany
 
47.5
g
16
%
Błonnik
 
2.2
g
9
%
Białka
 
11.2
g
22
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli