w ,

Wegetariańska lasagne ze szpinakiem

Szpinakowe lasagne to inna odsłona tradycyjnego dania z mięsem mielonym. Składa się z kilku warstw szpinakowego farszu, sosu beszamelowego i makaronu. Ma wyrazisty smak i posmakuje absolutnie każdemu.

Lasagne ze szpinakiem

Zapiekane makarony są wspaniałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Przygotowanie składników nie zajmie Ci wiele czasu, a piekarnik zrobi resztę roboty za ciebie!
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 30 min.

Sposób przygotowania

  • Szpinak myjemy, nie ma potrzeby go kroić. Cebulę obieramy z łupki i kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Cebulę smażymy aż się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Kiedy liście zmniejszą objętość ściągamy wszystko z ognia, dodajemy serek ricotta, jajko i mozzarellę. Całość mieszamy.
  • Przygotuj sos. Łyżkę masła rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i mieszaj do powstania zasmażki. Zdejmij rondelek z ognia i dodaj mleko energicznie mieszając. Sos doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  • Makaron lasagne wrzucamy na 3 minuty do wrzątku i przekładamy do naczynia żaroodpornego pierwszą warstwę, na to sos i szpinak, powtarzamy aż naczynie się zapełni. Na wierzch sypiemy pokruszoną mozzarelle.
  • Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut.

Składniki

na 8 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli