w

Warzywa z rosołu można przerobić na kotlety. Nie marnuj żywności

Warzywa z rosołu są częstą pozostałością po niedzielnej zupie. Część osób nie wie, co z nimi zrobić i w konsekwencji trafiają do kosza. Jest to duże marnotrawstwo jedzenia, gdyż można z nich przygotować smaczne kotlety.

Pozostałości po rosole są naturalną rzeczą, zupę robimy z esencji warzyw i mięsa. Jeśli w naszym rosole jest duża ilość warzyw, a ty nie chcesz ich marnować, spróbuj je przerobić na inne pyszności.

Kotlety z warzyw

Te kotleciki to ulubione danie dzieci, są delikatne w smaku i łatwo je kroić. Najlepiej podawać je z sosem mięsnym lub grzybowym.
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 10 min.
warzywa z rosołu

Sposób przygotowania

  • Warzywa z rosołu rozgnieć na papkę. Dodajemy jajko, bułkę tartą, jajko, mąkę, śmietanę i poszatkowaną pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Formujemy małe kotlety, możemy je obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy, aż kotlety nabiorą złotego koloru. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym.

Składniki

na 3 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Czy wiesz, że możesz przygotować samodzielnie kostkę rosołową? Łap przepis tutaj.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli