w

Warzywa z rosołu można przerobić na kotlety. Nie marnuj żywności

Warzywa z rosołu są częstą pozostałością po niedzielnej zupie. Część osób nie wie, co z nimi zrobić i w konsekwencji trafiają do kosza. Jest to duże marnotrawstwo jedzenia, gdyż można z nich przygotować smaczne kotlety.

Pozostałości po rosole są naturalną rzeczą, zupę robimy z esencji warzyw i mięsa. Jeśli w naszym rosole jest duża ilość warzyw, a ty nie chcesz ich marnować, spróbuj je przerobić na inne pyszności.

Te kotleciki to ulubione danie dzieci, są delikatne w smaku i łatwo je kroić. Najlepiej podawać je z sosem mięsnym lub grzybowym.
Sponsorowane
Czas całkowity 20 minuty
Czas przygotowywania 10 minuty
Czas gotowania 10 minuty
warzywa z rosołu
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Warzywa z rosołu rozgnieć na papkę. Dodajemy jajko, bułkę tartą, jajko, mąkę, śmietanę i poszatkowaną pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Formujemy małe kotlety, możemy je obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy, aż kotlety nabiorą złotego koloru. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym.

Składniki

na 3 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Kotlety z warzyw
Na porcję przypada:
Kalorie
193.9
Tłuszcze
 
12.4
g
19
%
Węglowodany
 
16.2
g
5
%
Błonnik
 
2
g
8
%
Białka
 
5
g
10
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Czy wiesz, że możesz przygotować samodzielnie kostkę rosołową? Łap przepis tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz