Spis treści
Warzywa z rosołu są częstą pozostałością po niedzielnej zupie. Część osób nie wie, co z nimi zrobić i w konsekwencji trafiają do kosza. Jest to duże marnotrawstwo jedzenia, gdyż można z nich przygotować smaczne kotlety.
Pozostałości po rosole są naturalną rzeczą, zupę robimy z esencji warzyw i mięsa. Jeśli w naszym rosole jest duża ilość warzyw, a ty nie chcesz ich marnować, spróbuj je przerobić na inne pyszności.
Kotlety z warzyw
Sposób przygotowania
- Warzywa z rosołu rozgnieć na papkę. Dodajemy jajko, bułkę tartą, jajko, mąkę, śmietanę i poszatkowaną pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Formujemy małe kotlety, możemy je obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy, aż kotlety nabiorą złotego koloru. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym.
Składniki
na 3 porcje
- 2 łyżka mąka
- cebula
- 2 marchew
- 1/4 seler
- 1 pietruszka
- 2 łyżka śmietana 18%
- pieprz
- sól
- 1 jajko
- 5 łyżka bułka tarta
- 20 ml olej
- natka pietruszki
Czy wiesz, że możesz przygotować samodzielnie kostkę rosołową? Łap przepis tutaj.
Jeden komentarz