w

Trufle z dwóch składników. Żadnego cukru w składzie

sofyabolotinaphotos

Trufle z dwóch składników można podawać dzieciom, które proszą o słodycze lub wplatać coś słodkiego w swoją dietę. Trufle są bez dodatku cukru i sztucznych składników, a ich przygotowanie zajmie zaledwie kilka minut. Takie kuleczki są o wiele zdrowsze od tego co mogą nam zaoferować w sklepie.

Trufle z tego przepisu to alternatywa dla słodyczy sklepowych słodyczy, które tak często lądują na naszym talerzu jako przekąska. Zawierają cukry proste, więc zaledwie kilka sztuk może dodać nam energii np. przy wzmożonym wysiłku fizycznym. Warto mieć kilka sztuk w pracy, gdyż poprawiają koncentrację i wznoszą produktywność na wyższy level.

Innym zastosowaniem dla kuleczek jest użycie ich jako ozdoba do tortów i babeczek. Obtoczone w wiórkach kokosa przypominają oszronione orzeszki. Taka ozdoba jest efektowna i smaczna, a jej koszt przygotowania nie przekracza 10 złotych.

Jak przygotować trufle z dwóch składników?

Trufle z dwóch składników
Yana Margulis Rubin, Getty Images

Zacznij od przeglądnięcia swoich szafek lub wybrania się na zakupy spożywcze. Będziesz potrzebować szklankę daktyli i ok. 3/4 szklanki wiórków kokosowych. Do tego odrobina wody, ale to już z pewnością znajdzie się w twojej kuchni. Jako sprzęt przyda się blender kielichowy (ręczny też się nada).

Zacznij od namoczenia daktyli w gorącej wodzie i pozostaw na 15 minut, by nieco zmiękły. Następnie przerzuć je do kielicha blendera i dosyp pół szklanki wiórków. Zblenduj całość na gładką masę i zacznij formować kuleczki, a następnie obtaczaj w wiórkach kokosowych. Trufle układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do lodówki na godzinę, by nieco stwardniały.

Kuleczki możesz wzbogacić o łyżkę naturalnego kakao, wtedy będą mieć bardziej czekoladowy smak.

  • Miniatura:
  • sofyabolotinaphotos

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli