w

Tradycyjne gołąbki bez zbędnych dodatków i udziwnień

Gołąbki to pyszne danie, które nie potrzebuje wielu dodatków, bo broni się samo w sobie. Kapuściane zawijki z mięsem i ryżem przywołują smak dzieciństwa, gdy to babcia serwowała to danie. Jeśli jesteś fanem prostej polskiej kuchni, ten przepis jest dla ciebie!

Czasami trzeba wrócić się do korzeni i odstawić zwariowaną kuchnię na bok, by zrobić miejsce dla klasyki, która nigdy nas nie zawiedzie. W tym wypadku gołąbki z tradycyjny mięsno-ryżowym farszem i miękką kapustą sprawdzą się idealnie.
Sponsorowane
Czas całkowity 2 godziny
Czas przygotowywania 1 godzina
Czas gotowania 1 godzina
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Ryż płuczemy i gotujemy w dwóch szklankach osolonej wody. Główkę kapusty pozbawiamy trzonka i gotujemy w dużym garnku tak, by rozdzielić liście.
  • Mięso mielone mieszamy z jajkiem i ryżem. Farsz doprawiamy solą i pieprzem, a liście wypełniamy 2 łyżkami masy i zawijamy.
  • Garnek wykładamy liśćmi kapusty i układamy zawinięte gołąbki. Wlewamy odrobinę wody, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy przez około godzinę. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, mąkę i podgrzewamy. Pocajemy ciepłe z sosem, który wytworzył się w trakcie gotowania.

Składniki

na 5 porcji

Wartości odżywcze Zobacz

Gołąbki babci Hani
Na porcję przypada:
Kalorie
492.9
Tłuszcze
 
18.6
g
29
%
Węglowodany
 
60.6
g
20
%
Błonnik
 
7.7
g
32
%
Białka
 
22.4
g
45
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Jeden komentarz