w ,

Tradycyjne gołąbki bez zbędnych dodatków i udziwnień

Gołąbki to pyszne danie, które nie potrzebuje wielu dodatków, bo broni się samo w sobie. Kapuściane zawijki z mięsem i ryżem przywołują smak dzieciństwa, gdy to babcia serwowała to danie. Jeśli jesteś fanem prostej polskiej kuchni, ten przepis jest dla ciebie!

Gołąbki babci Hani

Czasami trzeba wrócić się do korzeni i odstawić zwariowaną kuchnię na bok, by zrobić miejsce dla klasyki, która nigdy nas nie zawiedzie. W tym wypadku gołąbki z tradycyjny mięsno-ryżowym farszem i miękką kapustą sprawdzą się idealnie.
Czas całkowity 2 godz.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 1 godz.

Sposób przygotowania

  • Ryż płuczemy i gotujemy w dwóch szklankach osolonej wody. Główkę kapusty pozbawiamy trzonka i gotujemy w dużym garnku tak, by rozdzielić liście.
  • Mięso mielone mieszamy z jajkiem i ryżem. Farsz doprawiamy solą i pieprzem, a liście wypełniamy 2 łyżkami masy i zawijamy.
  • Garnek wykładamy liśćmi kapusty i układamy zawinięte gołąbki. Wlewamy odrobinę wody, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy przez około godzinę. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, mąkę i podgrzewamy. Pocajemy ciepłe z sosem, który wytworzył się w trakcie gotowania.

Składniki

na 5 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli