Spis treści
Gołąbki to pyszne danie, które nie potrzebuje wielu dodatków, bo broni się samo w sobie. Kapuściane zawijki z mięsem i ryżem przywołują smak dzieciństwa, gdy to babcia serwowała to danie. Jeśli jesteś fanem prostej polskiej kuchni, ten przepis jest dla ciebie!
Gołąbki babci Hani
Sposób przygotowania
- Ryż płuczemy i gotujemy w dwóch szklankach osolonej wody. Główkę kapusty pozbawiamy trzonka i gotujemy w dużym garnku tak, by rozdzielić liście.
- Mięso mielone mieszamy z jajkiem i ryżem. Farsz doprawiamy solą i pieprzem, a liście wypełniamy 2 łyżkami masy i zawijamy.
- Garnek wykładamy liśćmi kapusty i układamy zawinięte gołąbki. Wlewamy odrobinę wody, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy przez około godzinę. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, mąkę i podgrzewamy. Pocajemy ciepłe z sosem, który wytworzył się w trakcie gotowania.
Składniki
na 5 porcji
- 1 główka kapusta
- 1 szklanka ryż
- 400 g mięso mielone wieprzowe
- 1 jajko
- 500 ml przecier pomidorowy
- 1 łyżka mąka pszenna
- 1 liść laurowy
- 3 ziarno ziele angielskie
- 5 ziarno pieprz
- 1 łyżeczka sól
- pieprz
Jeden komentarz