Spis treści
Tosty z pastą z tuńczyka i awokado to genialny pomysł śniadanie. Wystarczy kilka minut, by wyczarować tę pyszną pastę. Będzie dobrze grać ze świeżym ogórkiem i chrupiącymi bułeczkami.
Tuńczyk cieszy się popularnością wśród ludzi. Jest aromatyczny, stosunkowo tani i łatwo dostępny, można go wykorzystać na wieloraki sposób, dodając go do sosów, sałatek czy kanapek. W połączeniu z awokado stworzy przepyszną pastę kanapkową, która nasyci nas na resztę poranka.
Jajka na śniadanie? Sprawdź przepis na turecki przysmak!
Grzanki z tuńczykiem i awokado
Sposób przygotowania
- Grzanki możemy przygotować z każdego rodzaju pieczywa. Bagietkę kroimy na mniejsze plasterki, smarujemy masłem i podpiekamy na suchej patelni, aż się zarumienią.
- Robimy jajko sadzone na tej samej patelni co grzanki.
- Awokado rozgniatamy widelcem na papkę, dorzucamy tuńczyka i mieszamy.
- Dolewamy sok z cytryny, majonez, sól i pieprz. Jeśli chcesz, dorzuć rozdrobniony szczypiorek.
- Grzanki smarujemy pastą, dodajemy jajko, kiełki rzodkiewki i świeżego ogórka.
Składniki
na porcja
- 1 tuńczyk z puszki
- 1 bagietka
- 1 awokado
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 łyżka majonez
- sól
- pieprz
- ogórek
- kiełki rzodkiewki
- 1 jajko
Jestem wielką fanką awokado, ale z tuńczykiem jeszcze nie jadłam! Muszę koniecznie wypróbować 🙂 Tym bardziej, że odkąd mam toster ariete to jem grzanki na różne sposoby