w ,

Jajka po turecku. Znasz ten genialny przepis?

Nie masz pomysłu na śniadanie? Tosty i jajecznica już dawno Ci się znudziły, a o poranku nie masz zbyt wiele czasu, by poeksperymentować. Z pomocą przybywa przepis prosto z Turcji! Jajka po turecku to ekspresowy przepis śniadaniowy.

Jajka po turecku

Bazą przepisu będzie oczywiście jajko, jogurt grecki oraz pikantne chilly z koperkiem. W Polsce jajka nie są aż tak popularne jak za granicą, ale i my powoli otwieramy się na kuchnię Turecką.
Czas całkowity 25 min.

Sposób przygotowania

  • Wymieszaj jogurt z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny, a następnie dodaj dwie szczypty soli do jogurtu i dobrze wymieszaj.
  • W rondelku rozpuść masło, następnie dodaj płatki chilly. Podgrzewaj do moment, gdy masło zrobi się lekko brązowe. Ściągnij z ognia.
  • Wbij jajka do naczynia i skrop je octem. W dużym garnku zagotuj wodę. Bierz pojedyncze jajka i wrzuć do wrzątku. Gotuj 3-4 minuty i wyłów łyżką do odcedzania. Powtórz czynność z każdym jajkiem.
  • Całość wykładamy na talerz i polewamy sosem jogurtowym i masłem. Podajemy z pieczywem.

Składniki

na 2 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      2 komentarzy

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli