w

Jajka po turecku. Znasz ten genialny przepis?

Nie masz pomysłu na śniadanie? Tosty i jajecznica już dawno Ci się znudziły, a o poranku nie masz zbyt wiele czasu, by poeksperymentować. Z pomocą przybywa przepis prosto z Turcji! Jajka po turecku to ekspresowy przepis śniadaniowy.

Bazą przepisu będzie oczywiście jajko, jogurt grecki oraz pikantne chilly z koperkiem. W Polsce jajka nie są aż tak popularne jak za granicą, ale i my powoli otwieramy się na kuchnię Turecką.
Sponsorowane
Czas całkowity 25 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Wymieszaj jogurt z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny, a następnie dodaj dwie szczypty soli do jogurtu i dobrze wymieszaj.
  • W rondelku rozpuść masło, następnie dodaj płatki chilly. Podgrzewaj do moment, gdy masło zrobi się lekko brązowe. Ściągnij z ognia.
  • Wbij jajka do naczynia i skrop je octem. W dużym garnku zagotuj wodę. Bierz pojedyncze jajka i wrzuć do wrzątku. Gotuj 3-4 minuty i wyłów łyżką do odcedzania. Powtórz czynność z każdym jajkiem.
  • Całość wykładamy na talerz i polewamy sosem jogurtowym i masłem. Podajemy z pieczywem.

Składniki

na 2 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Jajka po turecku
Na porcję przypada:
Kalorie
237.1
Tłuszcze
 
16.7
g
26
%
Węglowodany
 
5.2
g
2
%
Błonnik
 
0.4
g
2
%
Białka
 
16.2
g
32
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Jeden komentarz