Spis treści
Tosty francuskie to inaczej bułka w jajku, wysmażona na maśle na złoty kolor. Najlepszy rodzaj bułki do tego śniadania to chałka lub bułka paryska. Jeśli pieczywo jest czerstwe, można je śmiało wykorzystać, gdyż po zamoczeniu w jajku stanie się ponownie pyszne i miękkie.
Po usmażeniu tostów posypujemy je cukrem pudrem i dodajemy owoce, najlepiej te sezonowe.
Tosty francuskie
Sposób przygotowania
- Jajka wbijamy na głęboki talerz i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy cukier puder, cynamon i mleko, a następnie mieszamy. Chałkę kroimy na plastry, a następnie moczymy w jajku. Smażymy na rozgrzanym maśle do złotego koloru.
- Podajemy na ciepło w towarzystwie owoców i cukru pudru.
Składniki
na porcje
Wartości odżywcze
Łasuchy lubią słodkie śniadania! Przygotuj nocną owsiankę z ulubionymi dodatkami — przepis jest tutaj.