Spis treści
Surówka Colesław to jedna z najpopularniejszych surówek znanych na całym świecie. Wersja z białą kapustą jest pyszna, ale może nudzić po długim czasie. W dzisiejszym przepisie znajdziesz jej odświeżoną wersje tego przysmaku.
Zamiast białej kapusty, użyj kalafiora! Będzie przyjemnie chrupał i idealnie wpasuje się do sałatki. Domownicy będą zadowoleni! Sałatkę możesz podawać do każdego rodzaju mięs, będzie solidną porcją warzyw do obiadu.
Surówka Colesław
Sposób przygotowania
- Kalafiora myjemy i usuwamy twardy trzon, dzielimy na mniejsze różyczki i ścieramy na tarce. Marchewkę myjemy i również ścieramy, a następnie łączymy z kalafiorem. Całość doprawiamy solą i ostawiamy na bok na 20 minut.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do kalafiora i marchwi.
- W misce łączymy sok z jednej cytryny i 6 łyżek majonezu, dodajemy pieprz i zalewamy sałatkę sosem. Mieszamy i pozostawiamy na godzinę, by smaki się połączyły.
Składniki
na 5 porcji
- 2 marchew
- 500 g kalafior
- 1 cebula
- 1 łyżka cukier puder
- 20 ml sok z cytryny
- pieprz
- sól
- 6 łyżka majonez
2 komentarzy