Spis treści
Ostatnio pisaliśmy o zasadach dotyczących smażenia ryby i tego jak sprawić by się nie rozpadała. W skrócie musimy jej dać czas na rozmrożenie, gdyż za wysoka temperatura powoduje rozpad fileta. Skoro znamy już podstawy, przejdźmy do genialnego przepisu, w którym głównym składnikiem jest pieprz cytrynowy!
Ryba w panierce
Sposób przygotowania
- Rozmroź filety i natrzyj je pieprzem cytrynowym. Pozostaw na 15-20 minut.
- Na osobne talerzyki wyłóż mąkę, roztrzepane jajko oraz bułkę tartą.
- Obtocz rybę w mące, jajku, a na końcu w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju do złotego koloru panierki. Ściągaj na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Składniki
na 4 porcje
- 4 filet ryby (np. z dorsza, mintaja)
- pół szklanki mąką pszenna
- szklanka bułka tarta
- 2 jajko
- 1 łyżka pieprz cytrynowy
- 20 ml olej (do smażenia)