Spis treści
Aromatyczny i kremowy sos kurkowy będzie dodatkiem do mięs, ziemniaków czy kaszy. Kurki można dostać w każdym większym sklepie lub warto się wybrać na grzyby z rodziną. Po sezonie będziemy mieć zapas sosu w spiżarni.
Wekowanie to inaczej zamknięcie w słoiku darów jesieni i lata. Choć mogłoby się wydawać, że w słoikach znajdziemy jedynie owoce i warzyw, to można się pokusić o zamarynowanie grzybów z ostatnich zbiorów.
Sos grzybowy
Sposób przygotowania
- Grzyby umyj i pokrój na drobne kawałki. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dorzuć pokrojone grzyby i smaż 4-5 minut. Dolej wino i podgrzewaj ok. 3 minuty, następnie wlej bulion i zostaw całość 5 minut na średnim ogniu, aż całość się zagotuje. Możesz zagęścić sos mąką, ale nie używaj śmietany, sprawi, że słoiki się zepsują.
- Gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Wstawiamy słoiki do garnka z wyłożonym dnem ścierką, zalewamy wodą i pasteryzujemy we wrzątku ok. 8 minut.
Składniki
na słoiki
- 100 g kurki (lub inne grzyby leśne)
- 3 łyżka masło
- 1 cebula
- 2 ząbek czosnek
- 150 ml białe wino
- 200 ml bulion warzywny (lub drobiowy)
- sól
- pieprz
Wartości odżywcze
Zobacz przepis na leśne grzyby w solance!