w

Sos kurkowy do słoików. Będziesz mieć gotowca pod ręką

Aromatyczny i kremowy sos kurkowy będzie dodatkiem do mięs, ziemniaków czy kaszy. Kurki można dostać w każdym większym sklepie lub warto się wybrać na grzyby z rodziną. Po sezonie będziemy mieć zapas sosu w spiżarni.

Wekowanie to inaczej zamknięcie w słoiku darów jesieni i lata. Choć mogłoby się wydawać, że w słoikach znajdziemy jedynie owoce i warzyw, to można się pokusić o zamarynowanie grzybów z ostatnich zbiorów.

Jeśli nie masz wystarczającej liczby kurek, zmieszaj ją z innymi grzybami leśnymi.
Sponsorowane
Czas całkowity 30 minuty
Czas przygotowywania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
sos kurkowy
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Grzyby umyj i pokrój na drobne kawałki. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dorzuć pokrojone grzyby i smaż 4-5 minut. Dolej wino i podgrzewaj ok. 3 minuty, następnie wlej bulion i zostaw całość 5 minut na średnim ogniu, aż całość się zagotuje. Możesz zagęścić sos mąką, ale nie używaj śmietany, sprawi, że słoiki się zepsują.
  • Gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Wstawiamy słoiki do garnka z wyłożonym dnem ścierką, zalewamy wodą i pasteryzujemy we wrzątku ok. 8 minut.
. Kiedy będziesz go podawać w przyszłości, zabiel go śmietaną i dodaj natkę pietruszki.

Składniki

na 3 słoiki

Wartości odżywcze Zobacz

sos grzybowy
Na porcję przypada:
Kalorie
87.4
Tłuszcze
 
1.4
g
2
%
Węglowodany
 
8.6
g
3
%
Błonnik
 
1.9
g
8
%
Białka
 
1.4
g
3
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Zobacz przepis na leśne grzyby w solance!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *