w

Grzyby w solance wodnej na zimę

Jeśli wasze zbiory z lasu są obfite, a nie macie konkretnego pomysłu co zrobić z grzybami, proponujemy marynowanie przy pomocy solanki wodnej. Jest to przepis naszych dziadków, który przechodzi z pokolenia na pokolenie. Do wykonania solanki potrzeba jedynie dwóch składników — wody i soli. Taka zalewa konserwuje grzyby na kilkanaście dobrych miesięcy.
Jakie grzyby należy konserwować? My polecamy borowiki, maślaki, czy koźlaki, ale wybór zależy od twoich preferencji. Możesz je dowolnie mieszać i tworzyć własne kompozycje. Grzyby możesz wykorzystać jako dodatek do sałatki, jajecznicy, czy sosu. Ważne jest, by obserwować zalewę w słoikach — ma być przejrzysta i płynna. Jeśli widzisz, że mętnieje, oznacza to, że grzyby są zepsute.
Sponsorowane
Czas całkowity 3 godziny 30 minuty
Czas przygotowywania 30 minuty
Czas gotowania 3 godziny
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Grzyby porządnie myjemy. Jeśli mamy małe okazy, nie musimy ich kroić, w przypadku dużych najlepiej podzielić je na mniejsze części. Wrzucamy je do garnka i zalewamy wodą, a następnie gotujemy przez 10 minut od zawrzenia wody.
  • Grzyby odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy, aż woda odcieknie. Napełniamy słoiki do 3/4 wysokości.
  • Do czystego garnka wlewamy wodę i dosypujemy sól, gotujemy, aż woda zacznie wrzeć. Zlewamy słoiki, następnie szczelnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Kiedy słoiki wystygną, wstawiamy je do garnka wyłożonego ścierką, zalewamy wodą do 3/4 wysokości i gotujemy na małym ogniu przez 3 godziny. Po czasie wyciągamy do przestudzenia i chowamy w ciemnym miejscu.

Składniki

na 5 słoików

zalewa

Wartości odżywcze Zobacz

Grzyby w solance
Na porcję przypada:
Kalorie
136
Tłuszcze
 
2
g
3
%
Węglowodany
 
27.2
g
9
%
Błonnik
 
10
g
42
%
Białka
 
9
g
18
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    2 komentarzy