w

Serowe oponki z cynamonem

Serowe oponki są kojarzone z okresem tłustego czwartku, jednak można je podawać przez cały rok jako słodka przekąska. Te z cynamonem wpasują się idealnie w jesienny klimat, można je zajadać do popołudniowej kawy.

Oponki serowe z cukrem i cynamonem

Połączenie słodkiego ciasta, sera i cukru z cynamonem zapewnia prawdziwą ucztę dla zmysłów. Oponki smakują najlepiej prosto po usmażeniu, ale przetrzymanie ich dzień lub dwa nie sprawi, że stracą na smaku.
Sponsorowane
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 15 min.
serowe oponki
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Twaróg mielimy na drobno. Mąkę przesiewamy i wysypujemy na stolnicę, dodajemy zmielony ser, śmietanę, żółtka, cukier, cukier wanilinowy, sodę, ocet. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę, oprószamy mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1,5 cm.
  • Przy pomocy kubka wykrawamy kółka, a w środku robimy charakterystyczną dziurkę np. kieliszkiem.
  • Smażymy na głębokim tłuszczu z dodatkiem spirytusu (przyczyni się to do mniejszej wchłanialności tłuszczu przez oponki).
  • Usmażone krążki odsączamy na ręczniku papierowym. Na samym końcu mieszamy cukier puder z cynamonem i oprószamy oponki. Jeśli wolisz lukier, zmieszaj cukier puder z cynamonem i odrobiną wody.

Składniki

na 5 porcji

Wartości odżywcze

Oponki serowe z cukrem i cynamonem
Na porcję przypada:
Kalorie
891.4
Tłuszcze
 
14.9
g
23
%
Węglowodany
 
167.5
g
56
%
Błonnik
 
12.1
g
50
%
Białka
 
22.8
g
46
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli