Spis treści
Serowe oponki są kojarzone z okresem tłustego czwartku, jednak można je podawać przez cały rok jako słodka przekąska. Te z cynamonem wpasują się idealnie w jesienny klimat, można je zajadać do popołudniowej kawy.
Oponki serowe z cukrem i cynamonem
Sposób przygotowania
- Twaróg mielimy na drobno. Mąkę przesiewamy i wysypujemy na stolnicę, dodajemy zmielony ser, śmietanę, żółtka, cukier, cukier wanilinowy, sodę, ocet. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę, oprószamy mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1,5 cm.
- Przy pomocy kubka wykrawamy kółka, a w środku robimy charakterystyczną dziurkę np. kieliszkiem.
- Smażymy na głębokim tłuszczu z dodatkiem spirytusu (przyczyni się to do mniejszej wchłanialności tłuszczu przez oponki).
- Usmażone krążki odsączamy na ręczniku papierowym. Na samym końcu mieszamy cukier puder z cynamonem i oprószamy oponki. Jeśli wolisz lukier, zmieszaj cukier puder z cynamonem i odrobiną wody.
Składniki
na porcji
- 500 g mąka pszenna
- 4 żółtko
- 2 łyżeczka cukier waniliowy
- 500 g ser
- 1 łyżeczka ocet
- 100 g cukier
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 250 ml śmietana kwaśna
- 1 spirytus
- cukier puder
- 2 łyżeczka cynamon mielony
- 200 g cukier puder