w

Cynamonki z lukrem. Miękkie, korzenne bułeczki

Cynamonki to drożdżowe bułeczki z dodatkiem cynamonu, cukru i masła. Są charakterystyczne dla drugiej połowy roku, gdyż to właśnie wtedy zaczynają królować korzenne przyprawy. Kiedy poczujesz ich aromat, nie będziesz mógł się oprzeć i z pewnością na jednej się nie skończy!

Kiedy myślę o jesieni, wyobrażam sobie ciepłą herbatę z dodatkiem goździków i cytryny. Do tego ciepłą bułeczkę prosto z piekarnika i jestem w niebie.

Cynamonki

Bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy, że dasz odrobinę czasu ciastu drożdżowemu, a to nabierze objętości. Podczas pieczenia uwolni się cudowna woń, a twoje mieszkanie otuli się zapachem cynamonu.
Czas całkowity 1 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 20 min.
bułki cynamonowe

Sposób przygotowania

  • Jeśli używasz świeżych drożdży, musisz zrobić rozczyn: do miski wsyp pokruszone drożdże, 1,5 łyżki cukru, 50 ml letniego mleka oraz 5 łyżek cukru. Mieszasz i pozostawiasz w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • W przypadku suchych drożdży sytuacja jest łatwiejsza. Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, dodajemy resztę składników i mieszamy, na koniec dolewamy roztopiony tłuszcz i ugniatamy. Forumujemy kulkę z ciasta i ostawiamy pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 2 części i wałkujemy na prostokąt. Ciasto nie powinno być za grube. Smarujemy prostokąty masłem, posypujemy obficie cynamonem i cukrem. Zawijamy w roladę i kroimy na plasterki. Układamy na blaszce i nakrywamy na 30 minut, by ciasto ponownie urosło. Pieczemy ok. 15 minut, aż będą rumiane.
Jeśli chcesz dodać lukier do wypieku, wystarczy, że zmieszasz pół szklanki cukru pudru z odrobiną wody. Proporcje dostosuj do tego, jak gęsty chcesz mieć lukier. Lepiej dodać mniej wody i później dolać, niż mieć zbyt rzadki lukier.

Składniki

na 12 bułek

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli