Spis treści
Cynamonki to drożdżowe bułeczki z dodatkiem cynamonu, cukru i masła. Są charakterystyczne dla drugiej połowy roku, gdyż to właśnie wtedy zaczynają królować korzenne przyprawy. Kiedy poczujesz ich aromat, nie będziesz mógł się oprzeć i z pewnością na jednej się nie skończy!
Kiedy myślę o jesieni, wyobrażam sobie ciepłą herbatę z dodatkiem goździków i cytryny. Do tego ciepłą bułeczkę prosto z piekarnika i jestem w niebie.
Cynamonki
Sposób przygotowania
- Jeśli używasz świeżych drożdży, musisz zrobić rozczyn: do miski wsyp pokruszone drożdże, 1,5 łyżki cukru, 50 ml letniego mleka oraz 5 łyżek cukru. Mieszasz i pozostawiasz w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- W przypadku suchych drożdży sytuacja jest łatwiejsza. Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, dodajemy resztę składników i mieszamy, na koniec dolewamy roztopiony tłuszcz i ugniatamy. Forumujemy kulkę z ciasta i ostawiamy pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.
- Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 2 części i wałkujemy na prostokąt. Ciasto nie powinno być za grube. Smarujemy prostokąty masłem, posypujemy obficie cynamonem i cukrem. Zawijamy w roladę i kroimy na plasterki. Układamy na blaszce i nakrywamy na 30 minut, by ciasto ponownie urosło. Pieczemy ok. 15 minut, aż będą rumiane.
Składniki
na 12 bułek
- 1 szklanka mleko (letnie)
- 2 jajko
- 600 g mąka pszenna
- 100 g cukier
- 125 g masło (roztopione)
- 20 g drożdże instant (40 g świeże drożdże)
- 1 szczypta sól
Jeden komentarz