Spis treści
Domowy krupnik z grzybami to spora konkurencja dla rosołu, który tak bardzo kocham. W połączeniu z jesiennym dodatkiem w postaci kurek będzie idealnie rozgrzewającą zupą na chłodne dni.
Zupa z poniższego przepisu będzie miała mocny grzybowy smak dzięki dodatkowi kurek. Krupnik jest bez mięsa, jednak można go dodać według swoich preferencji. Jeśli podacie taką potrawę swoim bliskim, każdy będzie prosił o dokładkę.
Krupnik z kurkami
Sposób przygotowania
- Cebulę obieramy i siekamy drobno, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- W garnku roztapiamy masło i podsmażamy cebulę, następnie dodajemy tartą marchew i podsmażamy przez minutę. Całość zalewamy bulionem warzywnym i doprowadzamy do wrzenia. Dorzucamy liście laurowe i doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Do wrzątku wrzucamy pokrojone ziemniaki, kaszę jęczmienną i drobno pokrojone kurki. Całość gotujemy pod przykryciem 10 minut. Podajemy z pokrojoną pietruszką.
Składniki
na 4 porcje
- 2 litr bulion warzywny
- 3 łyżka kasza jęczmienna
- 1 marchew
- 4 ziemniaki (średnie)
- 1 cebula
- 2 łyżka masło
- 2 garść kurki
- 2 liść laurowy
- pieprz
- sól
- pęczek koper
Jeden komentarz