Spis treści
Hitowa sałatka, która podbija każdą imprezę! Wszystko za sprawą swojej niezwykłej formy tortu, która jest niezwykle wygodna w podawaniu. Możliwe że część gości pomyśli, że to wytrawny wypiek, a nie popularna sałatka w innej formie podania.
Tortowa sałatka
Sposób przygotowania
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Resztę składników (poza mąką) na biszkopt blendujemy i delikatnie łączymy z ubitym białkiem. Mąkę przesiewamy do masy, lekko mieszamy i wylewamy wszystko do formy tortowej. Pieczemy w 170*C przez 30 min.
- Kurczaka drobno kroimy w małe kawałki i smażymy na oliwie z dodatkiem przyprawy gyros. Paprykę kroimy w kostkę, groszek odcedzamy. 3 łyżki majonezu łączymy z ketchupem i startym serem żółtym.
- Jajka kroimy na pół, oddzielamy żółtka od białek. Do pozostałego majonezu ściekamy na tarce parmezan i białka jaj. Szczypiorek drobno siekamy.
- Na spód dajemy biszkopt, następnie serek kanapkowy, kurczaka, sos majonezowo-ketchupowy, paprykę, majonez z białkami jaja, groszek, rozdrobnione żółtka i szczypiorek. Schładzamy w lodówce przez parę godzin.
Składniki
na 10 porcje
Biszkopt szpinakowy
- 3 jajko
- 150 g szpinak (świeży)
- 1/4 szklanka olej
- 2 ząbek czosnek
- 1/3 łyżeczka gałka muszkatołowa
- 1/3 łyżeczka sól
- 1/3 łyżeczka pieprz
- 3 łyżka mąka pszenna
- 1/3 łyżeczka proszek do pieczenia
Sałatka
- 1 serek homogenizowany (typu Almette)
- 2 filet z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawa gyros
- 2 szczypta kurkuma
- 2 łyżka olej
- 6 łyżka majonez
- 3 łyżka ketchup
- 200 g ser żółty
- 1 słoik papryka konserwowa
- 5 jajko (na twardo)
- 40 g ser parmezan
- 1 puszka groszek konserwowy
- 2 pęczek szczypiorek