w

Sałatka tortowa ze szpinakowym biszkoptem

Hitowa sałatka, która podbija każdą imprezę! Wszystko za sprawą swojej niezwykłej formy tortu, która jest niezwykle wygodna w podawaniu. Możliwe że część gości pomyśli, że to wytrawny wypiek, a nie popularna sałatka w innej formie podania.

Tortowa sałatka

Efektowna sałatka, która zachwyci gości zarówno pod względem smaku jak wyglądu. Choć może się wydawać trudna w przygotowaniu, nie jest bardziej skomplikowana niż inne sałatki. Jeśli nie chcecie zrobić jej w tortownicy, mniejsza blaszka na ciasto będzie równie dobra.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 45 min.

Sposób przygotowania

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Resztę składników (poza mąką) na biszkopt blendujemy i delikatnie łączymy z ubitym białkiem. Mąkę przesiewamy do masy, lekko mieszamy i wylewamy wszystko do formy tortowej. Pieczemy w 170*C przez 30 min.
  • Kurczaka drobno kroimy w małe kawałki i smażymy na oliwie z dodatkiem przyprawy gyros. Paprykę kroimy w kostkę, groszek odcedzamy. 3 łyżki majonezu łączymy z ketchupem i startym serem żółtym.
  • Jajka kroimy na pół, oddzielamy żółtka od białek. Do pozostałego majonezu ściekamy na tarce parmezan i białka jaj. Szczypiorek drobno siekamy.
  • Na spód dajemy biszkopt, następnie serek kanapkowy, kurczaka, sos majonezowo-ketchupowy, paprykę, majonez z białkami jaja, groszek, rozdrobnione żółtka i szczypiorek. Schładzamy w lodówce przez parę godzin.

Składniki

na 10 porcje

Biszkopt szpinakowy

Sałatka

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli