Spis treści
sałatka Waldorf
Sałatka została stworzona w USA, ale w szybkim tempie opłynęła cały świat, więc aktualnie możemy jej skosztować w każdym miejscu na świecie. Jest to mieszanka owoców, warzyw i bakalii, podawana z majonezem na liściach sałaty. Brzmi bardzo ciekawie!Jeśli chcesz, możesz podawać sałatkę jako dodatek do obiadu, z pewnością urozmaici prostego kotleta i ziemniaki. Najlepiej smakuje świeża, więc nie śpiesz się z jej przedwczesnym przygotowaniem.
Czas całkowity 15 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Sposób przygotowania
- Weź małą miseczkę, dodaj do niej majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Jabłka pokrój w kostkę, orzechy poszatkuj na mniejsze kawałki. Wrzuć do miski selera, winogrono, jabłko i orzechy, dodaj sos i wymieszaj całość. Wyłóż wszystko na liście sałaty i posyp pokrojona miętą.
Składniki
na 4 porcje
- główka sałata lodowa
- 1 szklanka seler naciowy
- 2 sztuka jabłko
- 1 szklanka winogrono
- 1 szklanka orzechy włoskie
- 3 łyżka majonez
- 3 łyżka jogurt naturalny
- 1 łyżka sok z cytryny
- 4 łyżka mięta
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Zobacz
Jeden komentarz