w

Placuszki owsiane już nigdy nie będą kapciowate i bez smaku. Okrasa dosypuje ten składnik do ciasta

Placki owsiane to jedna z popularniejszych propozycji śniadaniowych. Z reguły są puszyste i sycące, ale zdarza się, że po usmażeniu stają się niczym kapeć, gumowe i twarde. Szef kuchni, Karol Okrasa opanował patent na aromatyczne placuszki, które zawsze wychodzą. Ich sekret tkwi w pewnym dodatku, który z pewnością masz w swojej kuchni! Mowa tutaj o cukrze wanilinowym. Jest to powszednie znany składnik, który nawet w małej ilości może zmienić smak wypieku.
Placki owsiane będą smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mogą stanowić pożywne śniadanie lub smaczny, zdrowy deser. Dzieci je uwielbiają i zdecydowanie będą prosić o dokładkę, nawet te, które są niejadkami.
Sponsorowane
Czas całkowity 35 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Dojrzałe banany rozgnieć widelcem, dorzuć cukier i cukier wanilinowy. Następnie dorzucamy płynne produkty jak maślanka i jajko, całość miksujemy do połączenia się składników. Dodaj suche składniki: mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia oraz siemię lniane. Ponownie zmiksuj całość, aż składniki się połączą. Ciasto powinno być jak gęsta śmietana.
  • Do masy dorzuć posiekane bakalie i pokruszona czekoladę, wymieszaj całość szpatułką.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmażaj placki, aż będą rumiane.
  • Podawaj z owocami i miodem.

Składniki

na 3 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

owsiane placuszki okrasy
Na porcję przypada:
Kalorie
1483.2
Tłuszcze
 
34.7
g
53
%
Węglowodany
 
264.2
g
88
%
Błonnik
 
28.1
g
117
%
Białka
 
47.6
g
95
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Jeden komentarz