Spis treści
Już nie raz udowadnialiśmy, że pieczarki potrafią skutecznie zastąpić mięso. Faszerowane grzyby smakują nawet zagorzałym mięsożercom, gdyż po odpowiednim przyprawieniu stają się aromatyczne i śmiało mogą zastępować produkty odzwierzęce. Dziś będą odgrywać rolę przekąski na grillowym stole.
Faszerowane pieczarki
Sposób przygotowania
- Suszone pomidory odcedzamy z zalewy, kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy z nóżek i wydrążamy środek (najlepiej spróbować łyżeczką). Usunięty miąższ grzyba siekamy.
- Szalotkę obieramy z łupki i siekamy w drobną kostkę.Czosnek przeciskamy przez praskę, całość smażymy na małym ogniu do zeszklenia. Dodajemy krojone pomidory i siekane pieczarki. Smażymy.
- Gdy pieczarki staną się brązowe wlewamy sos sojowy i dodajemy szpinak. Podgrzewamy na ogniu, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość wyłączamy grzanie i studzimy masę. Dodajemy pokrojoną mozzarellę i pestki słonecznika. Napełniamy pieczarki masą.
- Możemy je podpiec w piekarniku lub uwędzić na grillu do momentu aż ser się rozpuści a pieczarka stanie się miękka.
Składniki
na 4 porcje
- 350 g pieczarki
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżka sos sojowy
- 1 cebula dymka (lub mała cebula)
- 2 garść szpinak (świeży)
- 4 pomidory suszone (w zalewie)
- 60 g ser mozzarella (lub ser żółty)
- 1 łyżka słonecznik
- szczypta gałka muszkatołowa
- szczypta sól
- szczypta pieprz
- 20 ml olej
- natka pietruszki (do posypania)
- 2 łyżka oliwa z oliwek
Jeden komentarz