w

Placki ziemniaczane z niedocenioną przyprawą

Placki ziemniaczane to danie, które zna każdy z nas. Podawane z sosem grzybowym, mięsem czy śmietaną smakują równie wybornie. Jednak czy wiesz, że ich sekretem jest przyprawa, która podkręca smak ziemniaków? Poznaj przepis na placki ziemniaczane z lubczykiem.

Placki ziemniaczane nie lubią zbytnich kombinacji, większość osób doprawia je jedynie solą i pieprzem, inni oregano czy natką pietruszki. Jednak najlepszą przyprawa będzie lubczyk, który wykorzystujemy do rosołu.

Placki ziemniaczane z lubczykiem będą najlepiej smakować ze śmietaną lub sosem grzybowym. Jeśli chcesz bardziej sycące danie, podaj je z gulaszem węgierskim.
Sponsorowane
Czas całkowity 35 minuty
Czas przygotowywania 15 minuty
Czas gotowania 20 minuty
placki ziemniaczane
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski. Dodaj skrobię ziemniaczaną, jajko, sól, pieprz i lubczyk. Dodaj startą na tarce cebulę.
  • Do masy dosyp mąkę i wymieszaj, placki smaż na rozgrzanym oleju, aż będą złote. Placki odłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć olej.
  • Podawaj ze śmietaną i sosem grzybowym.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Placki ziemniaczane z lubczykiem
Na porcję przypada:
Kalorie
261.8
Tłuszcze
 
5.9
g
9
%
Węglowodany
 
46.7
g
16
%
Błonnik
 
6
g
25
%
Białka
 
6.8
g
14
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *