Spis treści
Placki ziemniaczane to danie, które zna każdy z nas. Podawane z sosem grzybowym, mięsem czy śmietaną smakują równie wybornie. Jednak czy wiesz, że ich sekretem jest przyprawa, która podkręca smak ziemniaków? Poznaj przepis na placki ziemniaczane z lubczykiem.
Placki ziemniaczane nie lubią zbytnich kombinacji, większość osób doprawia je jedynie solą i pieprzem, inni oregano czy natką pietruszki. Jednak najlepszą przyprawa będzie lubczyk, który wykorzystujemy do rosołu.
Placki ziemniaczane z lubczykiem
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski. Dodaj skrobię ziemniaczaną, jajko, sól, pieprz i lubczyk. Dodaj startą na tarce cebulę.
- Do masy dosyp mąkę i wymieszaj, placki smaż na rozgrzanym oleju, aż będą złote. Placki odłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć olej.
- Podawaj ze śmietaną i sosem grzybowym.
Składniki
na 4 porcje
- 1 kg ziemniaki
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 łyżki mąka pszenna
- 1 łyżeczka lubczyk suszony
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy (do smażenia)