w

Pierogi ze śliwkami. Ciasto jest na podstawie maślanki

Pierogi na słodko to ulubione danie dzieci, te ze śliwkami robią szczególną furorę. Aby ciasto było delikatniejsze, trzeba dodać do niego odrobinę maślanki, która sprawi, że smak i konsystencja będzie niezwykle kremowa. Takie pierogi to przysmak za równo dla małych i dużych!

Pierogi same w sobie stanowią pyszne danie, ale możesz je równie podać polane kwaśną śmietaną z cukrem lub bitą śmietaną w sprayu.

Pierogi z owocami to przysmak na każdą porę roku, warto wykorzystywać sezonowe owoce do ich przygotowania.
Sponsorowane
Czas całkowity 30 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
Czas gotowania 10 minuty
pierogi
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Do miski przesiej mąkę, sól, oraz wrzątek i wymieszaj całość. Kiedy woda się schłonie, dodawaj stopniowo zimną maślankę cały czas mieszając.
  • Wyciągnij ciasto z miski i zacznij wyrabiać ręcznie. Gdy całość będzie gładka, odstaw całość na 20 minut.
  • W tym czasie przygotuj farsz. Śliwki przesyp do garnka, dodaj cukier i wymieszaj. Kiedy puszczą sok, zdejmij garnek z ognia i dodaj mąkę ziemniaczaną.
  • Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na cienkie placki. Za pomocą szklanki wykrawaj okręgi i napełnij śliwkowym farszem. Brzegi porządne sklej.
  • Pierogi wrzucaj na gorącą wodę i gotuj 3 minuty aż wypłyną na wierzch.

Składniki

na 4 porcje

ciasto

farsz

Wartości odżywcze Zobacz

Pierogi ze śliwkami
Na porcję przypada:
Kalorie
381.3
Tłuszcze
 
5.4
g
8
%
Węglowodany
 
73.5
g
25
%
Błonnik
 
3.7
g
15
%
Białka
 
9.6
g
19
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Wypróbuj przepis na pierogi z jagodami!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.