w ,

Pierogi ze śliwkami. Ciasto jest na podstawie maślanki

Pierogi na słodko to ulubione danie dzieci, te ze śliwkami robią szczególną furorę. Aby ciasto było delikatniejsze, trzeba dodać do niego odrobinę maślanki, która sprawi, że smak i konsystencja będzie niezwykle kremowa. Takie pierogi to przysmak za równo dla małych i dużych!

Pierogi same w sobie stanowią pyszne danie, ale możesz je równie podać polane kwaśną śmietaną z cukrem lub bitą śmietaną w sprayu.

Pierogi ze śliwkami

Pierogi z owocami to przysmak na każdą porę roku, warto wykorzystywać sezonowe owoce do ich przygotowania.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 10 min.
pierogi

Sposób przygotowania

  • Do miski przesiej mąkę, sól, oraz wrzątek i wymieszaj całość. Kiedy woda się schłonie, dodawaj stopniowo zimną maślankę cały czas mieszając.
  • Wyciągnij ciasto z miski i zacznij wyrabiać ręcznie. Gdy całość będzie gładka, odstaw całość na 20 minut.
  • W tym czasie przygotuj farsz. Śliwki przesyp do garnka, dodaj cukier i wymieszaj. Kiedy puszczą sok, zdejmij garnek z ognia i dodaj mąkę ziemniaczaną.
  • Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na cienkie placki. Za pomocą szklanki wykrawaj okręgi i napełnij śliwkowym farszem. Brzegi porządne sklej.
  • Pierogi wrzucaj na gorącą wodę i gotuj 3 minuty aż wypłyną na wierzch.

Składniki

na 4 porcje

ciasto

farsz

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Wypróbuj przepis na pierogi z jagodami!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli