Spis treści
Pierogi na słodko to ulubione danie dzieci, te ze śliwkami robią szczególną furorę. Aby ciasto było delikatniejsze, trzeba dodać do niego odrobinę maślanki, która sprawi, że smak i konsystencja będzie niezwykle kremowa. Takie pierogi to przysmak za równo dla małych i dużych!
Pierogi same w sobie stanowią pyszne danie, ale możesz je równie podać polane kwaśną śmietaną z cukrem lub bitą śmietaną w sprayu.
Pierogi ze śliwkami
Sposób przygotowania
- Do miski przesiej mąkę, sól, oraz wrzątek i wymieszaj całość. Kiedy woda się schłonie, dodawaj stopniowo zimną maślankę cały czas mieszając.
- Wyciągnij ciasto z miski i zacznij wyrabiać ręcznie. Gdy całość będzie gładka, odstaw całość na 20 minut.
- W tym czasie przygotuj farsz. Śliwki przesyp do garnka, dodaj cukier i wymieszaj. Kiedy puszczą sok, zdejmij garnek z ognia i dodaj mąkę ziemniaczaną.
- Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na cienkie placki. Za pomocą szklanki wykrawaj okręgi i napełnij śliwkowym farszem. Brzegi porządne sklej.
- Pierogi wrzucaj na gorącą wodę i gotuj 3 minuty aż wypłyną na wierzch.
Składniki
na 4 porcje
ciasto
- 300 g mąka pszenna
- ½ szklanka maślanka
- 1 łyżka olej
- 1 szczypta sól
- 200 ml woda (wrzątek)
farsz
- 2 szklanka śliwki (pokrojone)
- 1 łyżka cukier
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
Wypróbuj przepis na pierogi z jagodami!