Spis treści
Pierogi z jagodami mogą być zarówno podawane jako obiad i deser. Pamiętam, że moja babcia robiła najlepsze pierogi i wiedziała co podawać wnukom, gdy przyjeżdżały w odwiedziny. Pierogi zapamiętałam jako miękkie poduszczeczki z kwaskowatym wnętrzem, polane śmietaną z cukrem.
Pierogi z jagodami
Sposób przygotowania
- Zrób ciasto do pierogów. Przesiej mąkę do miski, dodaj szczyptę soli, rozpuszczone masło i jajko. Stopniowo wlewaj wodę i mieszaj aż składniki się połączą.
- Przełóż ciasto na stolnicę i wyrób by było gładkie i elastyczne. Przykryj ciasto ścierką i zostaw na 30 minut.
- Jagody wypłucz i zmieszaj z trzema łyżkami cukru.
- Ciasto podziel na 3-4 części, weź jedną i rozwałkuj na cienki placek, a następnie wykrój krążki ciasta za pomocą szklanki. Napełnij krążki jagodami i sklej brzegi.
- Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty. Wyciągnij za pomocą łyżki do odcedzania.
- Podawaj ze śmietaną i cukrem.
Składniki
na 6 porcje
ciasto
- 500 g mąka pszenna
- szczypta sól
- 50 g masło
- 1 jajko
- 1 szklanka woda (gorąca )
dodatkowo
- 2 łyżka śmietana 18%
- 1 łyżka cukier
2 komentarzy