w

Pierogi z jagodami. Przepis prosto od babci Ani

Pierogi z jagodami mogą być zarówno podawane jako obiad i deser. Pamiętam, że moja babcia robiła najlepsze pierogi i wiedziała co podawać wnukom, gdy przyjeżdżały w odwiedziny. Pierogi zapamiętałam jako miękkie poduszczeczki z kwaskowatym wnętrzem, polane śmietaną z cukrem.

Jeszcze jeśli nie miałeś okazji przygotować pierogów z jagodami, to masz na to idealną okazję. Jagodowy sezon kwitnie w pełni, szkoda z niego nie skorzystać!
Sponsorowane
Czas całkowity 45 minuty
Czas przygotowywania 40 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Zrób ciasto do pierogów. Przesiej mąkę do miski, dodaj szczyptę soli, rozpuszczone masło i jajko. Stopniowo wlewaj wodę i mieszaj aż składniki się połączą.
  • Przełóż ciasto na stolnicę i wyrób by było gładkie i elastyczne. Przykryj ciasto ścierką i zostaw na 30 minut.
  • Jagody wypłucz i zmieszaj z trzema łyżkami cukru.
  • Ciasto podziel na 3-4 części, weź jedną i rozwałkuj na cienki placek, a następnie wykrój krążki ciasta za pomocą szklanki. Napełnij krążki jagodami i sklej brzegi.
  • Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty. Wyciągnij za pomocą łyżki do odcedzania.
  • Podawaj ze śmietaną i cukrem.

Składniki

na 6 porcje

ciasto

farsz

dodatkowo

Wartości odżywcze Zobacz

Pierogi z jagodami
Na porcję przypada:
Kalorie
383
Tłuszcze
 
4.1
g
6
%
Węglowodany
 
75.5
g
25
%
Błonnik
 
4.5
g
19
%
Białka
 
10.3
g
21
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    2 komentarzy