Spis treści
Mówi się, że najlepszy farsz do uszek to ten z leśnych grzybów. Kiedy kupujemy gotowca, mamy do wyboru różne warianty z leśną mieszanką. Jeśli nie masz suszonych grzybów, a sklepowe półki świecą pustkami, wykorzystaj popularne pieczarki!
Uszka to dodatek do czerwonego barszczu, który sprawia, że zupa staje się sycąca. Uszka robi się z kilku składników, a najtrudniejsza część to lepienie (oczywiście, gdy nie posiadamy specjalnej kratki do robienia uszek).
Uszka z pieczarkami
Sposób przygotowania
- Pieczarki umyj i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż pieczarki, aż stracą na objętości.
- Dodaj drobno pokrojoną cebulę i podsmażaj, aż całość się zeszkli. Dopraw całość solą i pieprzem, a na samym końcu dodaj poszatkowaną pietruszkę. Farsz odstaw do przestygnięcia.
- Weź miskę i przesiej do niej mąkę, a następnie dodaj sól. Dodajemy żółtko i mieszamy, następnie stopniowo dolewamy wodę, cały czas mieszając. Na końcu dolewamy roztopione masło. Całość zagniatamy do wyrobienia gładkiej masy.
- Ciasto przekładamy na stolnicę i traktujemy wałkiem, aż ciasto będzie cienkie na ok. 5 mm. Z ciasta wycinamy małe kółeczka, do środka dajemy odrobinę farszu i składamy jak pieroga. Mocno sklejamy brzegi, by nic się nie rozpadło.
- Uszka gotujemy w osolonej wodzie przez 5-7 minut ( 2 minuty od wypłynięcia uszek na powierzchnię).
Jeden komentarz