w

Najlepszy farsz do uszek. Nie znajdziesz tam kapusty

Mówi się, że najlepszy farsz do uszek to ten z leśnych grzybów. Kiedy kupujemy gotowca, mamy do wyboru różne warianty z leśną mieszanką. Jeśli nie masz suszonych grzybów, a sklepowe półki świecą pustkami, wykorzystaj popularne pieczarki!

Uszka to dodatek do czerwonego barszczu, który sprawia, że zupa staje się sycąca. Uszka robi się z kilku składników, a najtrudniejsza część to lepienie (oczywiście, gdy nie posiadamy specjalnej kratki do robienia uszek).

Sponsorowane
Czas całkowity 25 minuty
Czas przygotowywania 15 minuty
Czas gotowania 10 minuty
farsz do uszek
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Pieczarki umyj i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż pieczarki, aż stracą na objętości.
  • Dodaj drobno pokrojoną cebulę i podsmażaj, aż całość się zeszkli. Dopraw całość solą i pieprzem, a na samym końcu dodaj poszatkowaną pietruszkę. Farsz odstaw do przestygnięcia.
  • Weź miskę i przesiej do niej mąkę, a następnie dodaj sól. Dodajemy żółtko i mieszamy, następnie stopniowo dolewamy wodę, cały czas mieszając. Na końcu dolewamy roztopione masło. Całość zagniatamy do wyrobienia gładkiej masy.
  • Ciasto przekładamy na stolnicę i traktujemy wałkiem, aż ciasto będzie cienkie na ok. 5 mm. Z ciasta wycinamy małe kółeczka, do środka dajemy odrobinę farszu i składamy jak pieroga. Mocno sklejamy brzegi, by nic się nie rozpadło.
  • Uszka gotujemy w osolonej wodzie przez 5-7 minut ( 2 minuty od wypłynięcia uszek na powierzchnię).

Składniki

na 50 uszek

Wartości odżywcze Zobacz

Uszka z pieczarkami
Na porcję przypada:
Kalorie
19.3
Tłuszcze
 
0.7
g
1
%
Węglowodany
 
2.6
g
1
%
Błonnik
 
0.2
g
1
%
Białka
 
0.7
g
1
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz