w

Najlepszy farsz do uszek. Nie znajdziesz tam kapusty

Mówi się, że najlepszy farsz do uszek to ten z leśnych grzybów. Kiedy kupujemy gotowca, mamy do wyboru różne warianty z leśną mieszanką. Jeśli nie masz suszonych grzybów, a sklepowe półki świecą pustkami, wykorzystaj popularne pieczarki!

Uszka to dodatek do czerwonego barszczu, który sprawia, że zupa staje się sycąca. Uszka robi się z kilku składników, a najtrudniejsza część to lepienie (oczywiście, gdy nie posiadamy specjalnej kratki do robienia uszek).

Uszka z pieczarkami

Czas całkowity 25 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Czas gotowania 10 min.
farsz do uszek

Sposób przygotowania

  • Pieczarki umyj i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż pieczarki, aż stracą na objętości.
  • Dodaj drobno pokrojoną cebulę i podsmażaj, aż całość się zeszkli. Dopraw całość solą i pieprzem, a na samym końcu dodaj poszatkowaną pietruszkę. Farsz odstaw do przestygnięcia.
  • Weź miskę i przesiej do niej mąkę, a następnie dodaj sól. Dodajemy żółtko i mieszamy, następnie stopniowo dolewamy wodę, cały czas mieszając. Na końcu dolewamy roztopione masło. Całość zagniatamy do wyrobienia gładkiej masy.
  • Ciasto przekładamy na stolnicę i traktujemy wałkiem, aż ciasto będzie cienkie na ok. 5 mm. Z ciasta wycinamy małe kółeczka, do środka dajemy odrobinę farszu i składamy jak pieroga. Mocno sklejamy brzegi, by nic się nie rozpadło.
  • Uszka gotujemy w osolonej wodzie przez 5-7 minut ( 2 minuty od wypłynięcia uszek na powierzchnię).

Składniki

na 50 uszek

Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli