w ,

Czy pieczarki trzeba obierać? Poznaj odpowiedź na to nurtujące pytanie

Sponsorowane

Pieczarki to jedne z ulubionych grzybów. Można je jeść na surowo, mają przyjemną teksturę, nie wymagają długiej obróbki termicznej oraz wybornie smakują. Nic dziwnego, że ulubiliśmy je na swoich talerzach. Szefowie kuchni informują, że choć pieczarki to łatwe w przyrządzeniu grzyby, w dalszym ciągu są źle przygotowywane!

Czy pieczarki należy obierać?

Co dom to opinia na ten temat. W moim środowisku nigdy nie poznałam obowiązku obierania pieczarek, jednak doglądając gotowanie innych osób dało się wyraźnie zauważyć, że jest to częsta praktyka. No a jaka jest wersja podręcznikowa?

Pieczarki to grzyby hodowane w sterylnych warunkach, więc nie ma potrzeby obierania czapeczek, wystarczy je porządnie umyć od bieżącą wodą.

Sponsorowane

Jeśli pieczarki są stare, ich skórka na czapce zaczyna samowolnie odchodzić. W takiej sytuacji możesz się jej pozbyć, ale nie jest to konieczne.

mamadela/Getty Images

Jak smażyć pieczarki?

Jak wspominaliśmy wcześniej, pieczarki należy dokładnie umyć i drobno pokroić. Następnie wrzucamy całość na patelnie i doprawiamy. Czym? Na pewno nie solą! Tą zostaw na koniec smażenia. Dodaj pieprz i podsmażaj grzyby do miękkości, a po wyłączeniu gazu dodaj sól. Dzięki temu grzyby nie puszczą dużej ilości wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.