w

Najlepsze kluski śląskie z receptury 3:1. Słyszałaś o niej?

kluski śląskie
sitriel, Getty Images

Kluski śląskie to proste, a zarazem ciekawe danie, które zdołało podbić serca wszystkich Polaków. Mimo że pochodzą z południowo-wschodniej części polski, zajadają się nimi ludzie z każdego zakątka naszego kraju. Sposobów na kluski jest od groma, jednak ostatnio internet podbija receptura „3:1″. Jaki sekret skrywają te liczby? Przeczytaj poniżej!

Obcokrajowcy mówią, że kluski najłatwiej rozpoznać po charakterystycznym wgłębieniu na środku oraz okrągłej budowie. Co ciekawe ta niepozorna dziurka ma swoje zastosowanie! To właśnie w niej powinien zbierać się sos lub podsmażana cebulka.

Najlepsze kluski śląskie

Aby danie było idealne, musi spełniać kilka warunków. Po pierwsze struktura powinna być sprężysta i delikatna, kiedy nabijemy kluskę na widelec, powinna a nim zostać. Ważne jest, by składniki miały idealne, proporcje dlatego z pomocą przychodzi metoda 3:1!

Jeśli twoje ciasto na kluski było zbyt miękkie lub wręcz przeciwnie nieprzyjemnie twarde, winne temu są proporcje. Ciężko wyczuć konsystencje przed gotowaniem, więc warto polecać na złotej proporcji, z której danie zawsze wychodzi smakowicie. Na każde 3 części ziemniaków przypada 1 część mąki ziemniaczanej! Ta mistrzowska proporcja pozwoli uzyskać najlepsze ciasto na kluski śląskie.

Kluski śląskie 3:1

Kluski śląskie już nigdy nie będą się rozpadać. Zastosuj złotą proporcję i ciesz się pysznym obiadem z bliskimi.
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 10 min.
Kluski śląskie

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki należy obrać i pokroić na mniejsze kawałki, następnie ugotować w osolonej wodzie. Odcedzamy je z wody i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Przestudzone ziemniaki miażdżymy tłuczkiem.
  • Na środku garnka zrób wgłębienie i dosyp mąkę ziemniaczaną, następnie wbij jajko. Całość porządnie zagnieć, by masa była jednolita. Dopraw masę solą i pieprzem.
  • Z ziemniaków uformuj niewielkie kulki, rozpłaszcz je i zrób charakterystyczne wgłębienie.
  • W garnku zagotuj wodę, dodaj sól i kluski. Gotuj 3 minuty od wypłynięcia na powierzchni

Składniki

na 3 porcje

Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • sitriel, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli