w

Lody mochi to hit tego lata. Musisz ich koniecznie spróbować!

Lodowe mochi

Masz ochotę zaszaleć w kuchni i przygotować jakiś orientalny przysmak rodem z koreańskiej dramy? Może przekona cie przepis na chłodzące mochi, za którym aktualnie szaleje połowa polskich nastolatków.
Czym tak właściwie jest mochi? To koreańskie ciasto z mąki ryżowej ze słodkim wnętrzem. W tym przepisie zrobiono je w wersji na zimno z użyciem lodów. Nie pożałujesz!
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 2 godz. 40 min.
Czas przygotowywania 2 godz. 20 min.
Czas gotowania 20 min.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Z lodów uformuj 10 kulek i włóż je do foremek na babeczki, następnie wstaw wszystko do zamrażarki na minimum 2 godziny.
  • W garnku podgrzej mleko i cukier, następnie dodaj ekstrakt wanilinowy, olej (np. kokosowy) i odrobinę barwnika. Wymieszaj całość.
  • Do płynu dodawaj mąkę ryżową cały czas mieszając. Zwiększ moc palnika na średnią i dalej mieszaj przez około 3 do 5 minut. Ciasto powinno być gęste i sprężyste. Posyp wyłożoną papierem blaszkę skrobią ziemniaczaną i rozwałkuj ciasto. Upewnij się, że używasz odpowiedniej ilości mąki ziemniaczanej, gdy będzie jej za mało, ciasto będzie przywierać.
  • Przykryj blaszkę folią i wstaw do lodówki na 20 minut.
  • Pokrój ciasto na 10 kawałków i dodaj po kulce na środek. Brzegi ciasta zlep i uformuj kulkę. Wstaw kulki na 20 minut do zamrażalnika.

Składniki

na 10 kulek

Wartości odżywcze

Lodowe mochi
Na porcję przypada:
Kalorie
116.7
Tłuszcze
 
1.6
g
2
%
Węglowodany
 
24.2
g
8
%
Błonnik
 
0.5
g
2
%
Białka
 
1.5
g
3
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 8 )
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli