Spis treści
Lodowe mochi
Masz ochotę zaszaleć w kuchni i przygotować jakiś orientalny przysmak rodem z koreańskiej dramy? Może przekona cie przepis na chłodzące mochi, za którym aktualnie szaleje połowa polskich nastolatków. Czym tak właściwie jest mochi? To koreańskie ciasto z mąki ryżowej ze słodkim wnętrzem. W tym przepisie zrobiono je w wersji na zimno z użyciem lodów. Nie pożałujesz!
Czas całkowity 2 godz. 40 min.
Czas przygotowywania 2 godz. 20 min.
Czas gotowania 20 min.
Sposób przygotowania
- Z lodów uformuj 10 kulek i włóż je do foremek na babeczki, następnie wstaw wszystko do zamrażarki na minimum 2 godziny.
- W garnku podgrzej mleko i cukier, następnie dodaj ekstrakt wanilinowy, olej (np. kokosowy) i odrobinę barwnika. Wymieszaj całość.
- Do płynu dodawaj mąkę ryżową cały czas mieszając. Zwiększ moc palnika na średnią i dalej mieszaj przez około 3 do 5 minut. Ciasto powinno być gęste i sprężyste. Posyp wyłożoną papierem blaszkę skrobią ziemniaczaną i rozwałkuj ciasto. Upewnij się, że używasz odpowiedniej ilości mąki ziemniaczanej, gdy będzie jej za mało, ciasto będzie przywierać.
- Przykryj blaszkę folią i wstaw do lodówki na 20 minut.
- Pokrój ciasto na 10 kawałków i dodaj po kulce na środek. Brzegi ciasta zlep i uformuj kulkę. Wstaw kulki na 20 minut do zamrażalnika.
Składniki
na 10 kulek
- 5 gałka lody śmietankowe (ulubiony smak)
- 150 ml mleko
- 100 g cukier
- 1/2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
- 2 łyżeczki olej kokosowy (lub inny o neutralnym smaku)
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)
- 150 g mąka ryżowa
- 2 łyżka skrobia ziemniaczana
Zobacz