w

Kruche świąteczne ciasteczka z marmoladą

Kruche świąteczne ciasteczka z marmoladą to tradycja w wielu domach. Ich smak podbija serca nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ciasteczka mogą przyjmować najróżniejsze kształty, więc będą świetną ozdobą na stole.

Nie ma nic lepszego niż domowe ciasteczka w zimny, grudniowy wieczór. Można je zajadać ze słodkim kakao lub kawą. W produkcję warto zaangażować dzieci, które kochają pomagać przy manualnych czynnościach. Jeśli planujesz przygotować te słodkości, zaopatrz się w foremki do wykrawania ciastek.

Sponsorowane
Czas całkowity 35 minuty
Czas przygotowywania 25 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Kruche świąteczne ciasteczka
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Do miski wrzuć masło, mąkę, cukier, cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie miało gładką, zbitą konsystencję.
  • Nastaw piekarnik na 180*C. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Za pomocą szklanki wycinaj kółka, liczba ciasteczek musi być parzysta, powinno Ci wyjść ok. 20 ciasteczek. Z 10 ciasteczek wytnij pośrodku małe kółko np. kieliszkiem.
  • Ciasta wyłóż na blaszkę i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyciągnij ciastka i przestudź. Spodki ciastek posmaruj marmoladą i dociśnij wykrojone ciasteczka. Ciastka oprósz cukrem pudrem.

Składniki

na 10 sztuk

Wartości odżywcze Zobacz

Ciastka świąteczne
Na porcję przypada:
Kalorie
179.5
Tłuszcze
 
9.8
g
15
%
Węglowodany
 
20.2
g
7
%
Błonnik
 
0.5
g
2
%
Białka
 
2.8
g
6
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy