Spis treści
Kruche świąteczne ciasteczka z marmoladą to tradycja w wielu domach. Ich smak podbija serca nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ciasteczka mogą przyjmować najróżniejsze kształty, więc będą świetną ozdobą na stole.
Nie ma nic lepszego niż domowe ciasteczka w zimny, grudniowy wieczór. Można je zajadać ze słodkim kakao lub kawą. W produkcję warto zaangażować dzieci, które kochają pomagać przy manualnych czynnościach. Jeśli planujesz przygotować te słodkości, zaopatrz się w foremki do wykrawania ciastek.
Ciastka świąteczne
Sposób przygotowania
- Do miski wrzuć masło, mąkę, cukier, cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie miało gładką, zbitą konsystencję.
- Nastaw piekarnik na 180*C. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Za pomocą szklanki wycinaj kółka, liczba ciasteczek musi być parzysta, powinno Ci wyjść ok. 20 ciasteczek. Z 10 ciasteczek wytnij pośrodku małe kółko np. kieliszkiem.
- Ciasta wyłóż na blaszkę i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyciągnij ciastka i przestudź. Spodki ciastek posmaruj marmoladą i dociśnij wykrojone ciasteczka. Ciastka oprósz cukrem pudrem.
Składniki
na sztuk
- 200 g mąka pszenna
- 40 g cukier
- 1 łyżeczka cukier wanilinowy
- 100 g masło (zimne )
- 2 żółtko
- 1 łyżka śmietana 18%
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- cukier puder
- 4 łyżki marmolada (lub konfitura)
2 komentarzy