Spis treści
Kokosanki
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Białka wbijamy do miski, dodajemy sól i ubijamy przez 2 minuty na wysokich obrotach. Piana powinna być rzadka, ale nie wodnista, w tym momencie dodajemy cukier porcjami, cały czas mieszając mikserem na niskich obrotach do momentu rozpuszczenia cukru.
- Dodajemy kilka kropel aromatu oraz wiórki kokosowe. Masa będzie na tyle gęsta, że możesz uformować z niej kuleczki i wyłożyć na blaszkę.
- Kokosanki pieczemy 15-20 minut i sprawdzamy, czy się nie przypalają. Wyjmuje z piekarnika zaraz po upieczeniu.
Składniki
na 35 ciastek
- 4 sztuka białko jaja
- 300 g wiórki kokosowe
- 150 g cukier
- aromat migdałowy
- 1 szczypta sól
Może wypróbujesz również przepis na Ciastkowe lizaki na patyku. Ten słodycz będzie hitem na twojej imprezie
Jeden komentarz