w

Domowe kokosanki. Poczuj smak dzieciństwa

Kokosanki to ciastka, które zajadaliśmy jako dzieci. Ich skład jest bajecznie krótki, a co za tym idze zdecydowanie zdrowszy od tego sklepowego. Są niesamowicie kruche i aromatyczne, a wszystko dzięki dużej ilości kokosa.
Dodatkowy plus ciasteczek to fakt, że nie zawierają glutenu ani laktozy, gdyż nie korzystamy z mąki pszennej, ani masła. To co, jesteś ciekawa przepisu?
Sponsorowane
Czas całkowity 30 minuty
Czas przygotowywania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Białka wbijamy do miski, dodajemy sól i ubijamy przez 2 minuty na wysokich obrotach. Piana powinna być rzadka, ale nie wodnista, w tym momencie dodajemy cukier porcjami, cały czas mieszając mikserem na niskich obrotach do momentu rozpuszczenia cukru.
  • Dodajemy kilka kropel aromatu oraz wiórki kokosowe. Masa będzie na tyle gęsta, że możesz uformować z niej kuleczki i wyłożyć na blaszkę.
  • Kokosanki pieczemy 15-20 minut i sprawdzamy, czy się nie przypalają. Wyjmuje z piekarnika zaraz po upieczeniu.

Składniki

na 35 ciastek

Wartości odżywcze Zobacz

Kokosanki
Na porcję przypada:
Kalorie
74.9
Tłuszcze
 
5.6
g
9
%
Węglowodany
 
6.3
g
2
%
Błonnik
 
1.4
g
6
%
Białka
 
1
g
2
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Może wypróbujesz również przepis na Ciastkowe lizaki na patyku. Ten słodycz będzie hitem na twojej imprezie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.