Spis treści
Krem z pieczonych warzyw to dobry pomysł na obiad dla dzieci, które nie lubią, gdy coś „pływa” im w zupie. Z reguły taka zupa jest łatwiejsza do spożycia przez dziecko i nie ma obawy przed zakrztuszeniem się większym kawałkiem warzywa. Oczywiście można ją podawać jako posiłek dla całej rodziny!
Krem z pieczonych warzyw
Sposób przygotowania
- Warzywa obieramy i kroimy na kawałki. Wykładamy je na blaszkę, polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy w 180*C przez 30 minut.
- W garnku rozgrzewamy masło i dosypujemy kurkumę. Następnie dolewamy rosół i wrzucamy upieczone warzywa. Dodajemy imbir i czosnek i gotujemy całość 15 minut. Zupę zabielamy śmietaną i miksujemy na gładko. Doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy sok z cytryny.
Składniki
na 5 porcji
- 4 szt marchew
- 2 pietruszka
- 3 szt ziemniaki
- ½ seler
- 2 cebula
- 2 łyżka oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka zioła prowansalskie
- ½ łyżeczka kurkuma
- 1 łyżka masło klarowane
- 1,5 l rosół drobiowy
- 2 ząbki czosnek
- 100 ml śmietanka
- 1 łyżka sok z cytryny