w

Krem z pieczonych warzyw

Krem z pieczonych warzyw to dobry pomysł na obiad dla dzieci, które nie lubią, gdy coś „pływa” im w zupie. Z reguły taka zupa jest łatwiejsza do spożycia przez dziecko i nie ma obawy przed zakrztuszeniem się większym kawałkiem warzywa. Oczywiście można ją podawać jako posiłek dla całej rodziny!

Zupa może być samodzielnym daniem lub przystawką przed główną potrawą. Krem sam w sobie jest bardzo sycący i nie trzeba go dużo, by czuć się syto.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godzina
Czas przygotowywania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
krem z pieczonych warzyw
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Warzywa obieramy i kroimy na kawałki. Wykładamy je na blaszkę, polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy w 180*C przez 30 minut.
  • W garnku rozgrzewamy masło i dosypujemy kurkumę. Następnie dolewamy rosół i wrzucamy upieczone warzywa. Dodajemy imbir i czosnek i gotujemy całość 15 minut. Zupę zabielamy śmietaną i miksujemy na gładko. Doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy sok z cytryny.

Składniki

na 5 porcji

Wartości odżywcze Zobacz

Krem z pieczonych warzyw
Na porcję przypada:
Kalorie
118.2
Tłuszcze
 
9.7
g
15
%
Węglowodany
 
6.2
g
2
%
Błonnik
 
1
g
4
%
Białka
 
2.5
g
5
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *