Spis treści
Ten przepis na krem z kukurydzy będzie idealny dla łasuchów, które uwielbiają słodkie dania. Mimo że kukurydza to warzywo po ugotowaniu staje się bardzo słodka. Ukochana zupa dzieci i dorosłych!
Do przygotowania kremu możesz użyć kukurydzy z puszki lub świeżej kukurydzy z kolby. Możesz przygotować domową kukurydzę ze słoika. Wypróbuj ten przepis!
Krem z kukurydzy
Sposób przygotowania
- Kukurydzę z puszki dusimy na maśle przez 10 minut. Po tym czasie dolewamy bulion warzywny i podgrzewamy razem, aż bulion zacznie się gotować. Dodajemy pokrojone ziemniaki lub bataty i gotujemy zupę na wolnym ogniu przez 20-25 minut. W międzyczasie dorzucamy wszystkie przyprawy.
- Po tym czasie blendujemy całość na krem i dodajemy śmietanę do zabielenia.
Składniki
na 6 porcji
- kukurydza konserwowa (lub 3 kolby kukurydzy)
- 3 ziemniaki (lub bataty średniej wielkości)
- 1 l bulion warzywny
- 1 papryczka chili
- 1/2 łyżeczka imbir mielony
- 2 łyżka masło
- 4 łyżka śmietana
- 1 łyżeczka kurkuma
- 1 łyżeczka papryka słodka mielona (mielona)
- pieprz cayenne