Spis treści
Domowa kukurydza z puszki
Kukurydza z puszki to fantastyczny dodatek do sałatek i obiadów, zużywamy ją w sporych ilościach. Z tego właśnie powodu musimy pamiętać o jej częstym zakupie, by nie mieć przykrości związanych z brakiem produktu podczas przygotowywania posiłku.Kukurydza gotowana w kolbie ma pyszne słodkie ziarenka, które chętnie obgryzamy. W tym przepisie poznacie przepis na pyszną kukurydzę konserwową z domowej spiżarni!
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 15 min.
Sposób przygotowania
- Weź duży garnek i zagotuj w nim wodę, dodaj obrane z liści kolby kukurydzy i zostaw na 15-20 minut. Po tym czasie wyciągnij kolby i ściągnij ziarna nożem.
- Wodę ponownie zagotować z dodatkiem soli i cukru. Ziarna wsypać do wyparzonych i czystych słoików, a następnie zalać zalewą. Szczelnie zakręcone słoiki pasteryzujemy w garnku z wodą.
- Najlepsze będą małe słoiczki, gdyż w taki sposób po otwarciu damy radę zużyć całą porcję i nic nie będzie się marnować.
2 komentarzy