w

Domowa kukurydza konserwowa – prosty przepis!

Kukurydza z puszki to fantastyczny dodatek do sałatek i obiadów, zużywamy ją w sporych ilościach. Z tego właśnie powodu musimy pamiętać o jej częstym zakupie, by nie mieć przykrości związanych z brakiem produktu podczas przygotowywania posiłku.
Kukurydza gotowana w kolbie ma pyszne słodkie ziarenka, które chętnie obgryzamy. W tym przepisie poznacie przepis na pyszną kukurydzę konserwową z domowej spiżarni!
Sponsorowane
Czas całkowity 45 minuty
Czas przygotowywania 30 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Weź duży garnek i zagotuj w nim wodę, dodaj obrane z liści kolby kukurydzy i zostaw na 15-20 minut. Po tym czasie wyciągnij kolby i ściągnij ziarna nożem.
  • Wodę ponownie zagotować z dodatkiem soli i cukru. Ziarna wsypać do wyparzonych i czystych słoików, a następnie zalać zalewą. Szczelnie zakręcone słoiki pasteryzujemy w garnku z wodą.
  • Najlepsze będą małe słoiczki, gdyż w taki sposób po otwarciu damy radę zużyć całą porcję i nic nie będzie się marnować.

Składniki

na 5 słoików

Wartości odżywcze Zobacz

Domowa kukurydza z puszki
Na porcję przypada:
Kalorie
70.1
Tłuszcze
 
0.3
g
0
%
Węglowodany
 
17.7
g
6
%
Błonnik
 
0.8
g
3
%
Białka
 
1.2
g
2
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.