w

Domowa kukurydza konserwowa – prosty przepis!

Domowa kukurydza z puszki

Kukurydza z puszki to fantastyczny dodatek do sałatek i obiadów, zużywamy ją w sporych ilościach. Z tego właśnie powodu musimy pamiętać o jej częstym zakupie, by nie mieć przykrości związanych z brakiem produktu podczas przygotowywania posiłku.
Kukurydza gotowana w kolbie ma pyszne słodkie ziarenka, które chętnie obgryzamy. W tym przepisie poznacie przepis na pyszną kukurydzę konserwową z domowej spiżarni!
Sponsorowane
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 15 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Weź duży garnek i zagotuj w nim wodę, dodaj obrane z liści kolby kukurydzy i zostaw na 15-20 minut. Po tym czasie wyciągnij kolby i ściągnij ziarna nożem.
  • Wodę ponownie zagotować z dodatkiem soli i cukru. Ziarna wsypać do wyparzonych i czystych słoików, a następnie zalać zalewą. Szczelnie zakręcone słoiki pasteryzujemy w garnku z wodą.
  • Najlepsze będą małe słoiczki, gdyż w taki sposób po otwarciu damy radę zużyć całą porcję i nic nie będzie się marnować.

Składniki

na 5 słoików

Wartości odżywcze

Domowa kukurydza z puszki
Na porcję przypada:
Kalorie
70.1
Tłuszcze
 
0.3
g
0
%
Węglowodany
 
17.7
g
6
%
Błonnik
 
0.8
g
3
%
Białka
 
1.2
g
2
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli