w

Domowa kukurydza konserwowa – prosty przepis!

Domowa kukurydza z puszki

Kukurydza z puszki to fantastyczny dodatek do sałatek i obiadów, zużywamy ją w sporych ilościach. Z tego właśnie powodu musimy pamiętać o jej częstym zakupie, by nie mieć przykrości związanych z brakiem produktu podczas przygotowywania posiłku.
Kukurydza gotowana w kolbie ma pyszne słodkie ziarenka, które chętnie obgryzamy. W tym przepisie poznacie przepis na pyszną kukurydzę konserwową z domowej spiżarni!
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 15 min.

Sposób przygotowania

  • Weź duży garnek i zagotuj w nim wodę, dodaj obrane z liści kolby kukurydzy i zostaw na 15-20 minut. Po tym czasie wyciągnij kolby i ściągnij ziarna nożem.
  • Wodę ponownie zagotować z dodatkiem soli i cukru. Ziarna wsypać do wyparzonych i czystych słoików, a następnie zalać zalewą. Szczelnie zakręcone słoiki pasteryzujemy w garnku z wodą.
  • Najlepsze będą małe słoiczki, gdyż w taki sposób po otwarciu damy radę zużyć całą porcję i nic nie będzie się marnować.

Składniki

na 5 słoików

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      2 komentarzy

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli