w

Kotlety z kani. Podsmażone smakują niczym mięso

Kotlety z kani do złudzenia przypominają mięso. Wyjątkowo smaczny grzyb, który można podawać w formie podsmażonych kotletów w bułce. Niektórzy mówią, że to schabowe z lasu i w pewien sposób mają rację.

Pamiętaj, że kania jest podobna do muchomora sromotnikowego, który jest śmiertelnie trującym grzybem! Zbieraj ją tylko wtedy, gdy masz pewność, że to ona!

Najlepszym przyjacielem kani jest sól i pieprz. Nie wymaga większej ilości przypraw, gdyż ma bardzo intensywny smak.
Sponsorowane
Czas całkowity 20 minuty
Czas przygotowywania 10 minuty
Czas gotowania 10 minuty
kotlety z kani
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Wbij jajka do miski, dodaj sól pieprz i całość roztrzep. W drugiej misce umieść bułkę tartą.
  • Kanię wyczyść z poszycia leśnego, umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
  • Grzyby maczaj w jajku, następnie w bułce i smaż na rozgrzanym oleju, aż będą złociste, ok. 3 minuty na stronę.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Kotlety z kani
Na porcję przypada:
Kalorie
298.7
Tłuszcze
 
6.6
g
10
%
Węglowodany
 
46
g
15
%
Błonnik
 
3.7
g
15
%
Białka
 
13.8
g
28
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Sprawdź przepis na marynowane grzyby leśne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.