w

Kotlety z kani. Podsmażone smakują niczym mięso

Kotlety z kani do złudzenia przypominają mięso. Wyjątkowo smaczny grzyb, który można podawać w formie podsmażonych kotletów w bułce. Niektórzy mówią, że to schabowe z lasu i w pewien sposób mają rację.

Pamiętaj, że kania jest podobna do muchomora sromotnikowego, który jest śmiertelnie trującym grzybem! Zbieraj ją tylko wtedy, gdy masz pewność, że to ona!

Kotlety z kani

Najlepszym przyjacielem kani jest sól i pieprz. Nie wymaga większej ilości przypraw, gdyż ma bardzo intensywny smak.
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 10 min.
kotlety z kani

Sposób przygotowania

  • Wbij jajka do miski, dodaj sól pieprz i całość roztrzep. W drugiej misce umieść bułkę tartą.
  • Kanię wyczyść z poszycia leśnego, umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
  • Grzyby maczaj w jajku, następnie w bułce i smaż na rozgrzanym oleju, aż będą złociste, ok. 3 minuty na stronę.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Sprawdź przepis na marynowane grzyby leśne!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli