Spis treści
Kotlety z kani do złudzenia przypominają mięso. Wyjątkowo smaczny grzyb, który można podawać w formie podsmażonych kotletów w bułce. Niektórzy mówią, że to schabowe z lasu i w pewien sposób mają rację.
Pamiętaj, że kania jest podobna do muchomora sromotnikowego, który jest śmiertelnie trującym grzybem! Zbieraj ją tylko wtedy, gdy masz pewność, że to ona!
Kotlety z kani
Sposób przygotowania
- Wbij jajka do miski, dodaj sól pieprz i całość roztrzep. W drugiej misce umieść bułkę tartą.
- Kanię wyczyść z poszycia leśnego, umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
- Grzyby maczaj w jajku, następnie w bułce i smaż na rozgrzanym oleju, aż będą złociste, ok. 3 minuty na stronę.
Sprawdź przepis na marynowane grzyby leśne!