w

Zamarynuj leśne grzyby! Receptura jest banalnie prosta

Jesień to pora, gdy lasy obfitują w duże skupiska grzybów. "Jak grzyby po deszczu" to nie przypadkowe powiedzenie, otóż wilgoć i ciepła temperatura sprzyjają gwałtownemu wzrostowi grzybów. Pamiętaj, że grzyby mogą być silnie trujące i absolutnie nie zbieraj tych, których nie znasz!
Jeśli upewnisz się, co do jadalności grzybów, możesz je śmiało zamarynować do słoików. Przepis pochodzi z babcinych zapisków i wychodzi zawsze przepysznie.
Sponsorowane
Czas całkowity 45 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Do garnka wlej wodę i dodaj cukier. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i łyżkę gorczyca. Zalewę gotuj przez kilka minut, a następnie dolej ocet. Po minucie wyłącz zalewę.
  • Grzyby umyj pod bieżącą wodą i umieść w słoikach. Umieść je w garnku z osoloną wodą i gotuj przez 5-7 minut. Następnie odcedź całość i umieść w umytych oraz wyparzonych słoikach. Słoiki z grzybami wypełnij zalewą. Mocno zakręć i odstaw do góry dnem, aż wystygną.

Składniki

na 5 słoików

Wartości odżywcze Zobacz

Marynowane grzyby
Na porcję przypada:
Kalorie
156.8
Tłuszcze
 
2.1
g
3
%
Węglowodany
 
30.8
g
10
%
Błonnik
 
10.5
g
44
%
Białka
 
9.2
g
18
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Jeden komentarz