Spis treści
Marynowane grzyby
Jesień to pora, gdy lasy obfitują w duże skupiska grzybów. "Jak grzyby po deszczu" to nie przypadkowe powiedzenie, otóż wilgoć i ciepła temperatura sprzyjają gwałtownemu wzrostowi grzybów. Pamiętaj, że grzyby mogą być silnie trujące i absolutnie nie zbieraj tych, których nie znasz!Jeśli upewnisz się, co do jadalności grzybów, możesz je śmiało zamarynować do słoików. Przepis pochodzi z babcinych zapisków i wychodzi zawsze przepysznie.
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 25 min.
Sposób przygotowania
- Do garnka wlej wodę i dodaj cukier. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i łyżkę gorczyca. Zalewę gotuj przez kilka minut, a następnie dolej ocet. Po minucie wyłącz zalewę.
- Grzyby umyj pod bieżącą wodą i umieść w słoikach. Umieść je w garnku z osoloną wodą i gotuj przez 5-7 minut. Następnie odcedź całość i umieść w umytych oraz wyparzonych słoikach. Słoiki z grzybami wypełnij zalewą. Mocno zakręć i odstaw do góry dnem, aż wystygną.
Składniki
na 5 słoików
- 2 kg grzyby (małe)
- 3 szklanka woda
- 3/4 szklanka ocet 10%
- 3 łyżka cukier
- 2 liść laurowy
- 8 ziele angielskie
- 8 pieprz
- 1 łyżka gorczyca
- 3 łyżka sól
Zobacz
Jeden komentarz