w

Zamarynuj leśne grzyby! Receptura jest banalnie prosta

Marynowane grzyby

Jesień to pora, gdy lasy obfitują w duże skupiska grzybów. "Jak grzyby po deszczu" to nie przypadkowe powiedzenie, otóż wilgoć i ciepła temperatura sprzyjają gwałtownemu wzrostowi grzybów. Pamiętaj, że grzyby mogą być silnie trujące i absolutnie nie zbieraj tych, których nie znasz!
Jeśli upewnisz się, co do jadalności grzybów, możesz je śmiało zamarynować do słoików. Przepis pochodzi z babcinych zapisków i wychodzi zawsze przepysznie.
Sponsorowane
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 25 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Do garnka wlej wodę i dodaj cukier. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i łyżkę gorczyca. Zalewę gotuj przez kilka minut, a następnie dolej ocet. Po minucie wyłącz zalewę.
  • Grzyby umyj pod bieżącą wodą i umieść w słoikach. Umieść je w garnku z osoloną wodą i gotuj przez 5-7 minut. Następnie odcedź całość i umieść w umytych oraz wyparzonych słoikach. Słoiki z grzybami wypełnij zalewą. Mocno zakręć i odstaw do góry dnem, aż wystygną.

Składniki

na 5 słoików

Wartości odżywcze

Marynowane grzyby
Na porcję przypada:
Kalorie
156.8
Tłuszcze
 
2.1
g
3
%
Węglowodany
 
30.8
g
10
%
Błonnik
 
10.5
g
44
%
Białka
 
9.2
g
18
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli