Spis treści
Szukasz pomysłu na oryginalny obiad? Koperty drobiowe z przepysznymi dodatkami to prawdziwe niebo w gębie. Zresztą za moment sama się o tym przekonasz.
Kurczak to podstawowy składnik w naszej kuchni. Wykorzystujemy go w wielu ciekawych przepisach, począwszy od zapiekanek, kończąc na chrupiących kotletach. Nie znam ani jednej osoby, która potrafiłaby obejść się bez kurczaka, dlatego dziś przychodzę z kolejną ciekawą propozycją na jego podanie.
Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować ciekawy obiad z kurczakiem w roli głównej. Będzie smacznie, kolorowo i niebanalnie. Obok takiej kombinacji kulinarnej nie sposób przejść obojętnie!
Jak zrobić koperty drobiowe?
Dzisiejszy przepis powstał z myślą o tych, którzy mają już dość oklepanego kotleta. Zamiast niego, w mgnieniu oka, przygotujesz genialne koperty drobiowe. I choć początkowo może wydawać Ci się, że zrobienie ich to skomplikowana procedura, wcale tak nie jest. Wystarczy dobrze rozbić mięso, nafaszerować je w odpowiedni sposób i złożyć. Jak sama więc widzisz, nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeszcze dziś wyczarować pyszny i ciekawy obiad dla swoich bliskich.
Oczywiście nie zabraknie tu również chrupiącej panierki. W połączeniu z mięciutkim mięsem i kolorowymi dodatkami, już za chwilę przygotujesz prawdziwą ucztę dla podniebienia. Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Genialne koperty drobiowe z kolorowym farszem
Składniki
na 8 porcji
- 4 szt. filet z kurczaka
- 2 łyżki masło
- 1 szt. cebula
- 600 g pieczarki
- 1/2 szt. papryka czerwona
- 1 puszka kukurydza
- 200 g ser żółty
- 1 natka pietruszka
- przyprawy (sól i pieprz)
- 1 szkl. mąka
- 1 szkl. bułka tarta
- 2 szt. jajko
Sposób przygotowania
- Umyte i oczyszczone filety z kurczaka, podziel na mniejsze części.
- Po czym rozbij przy pomocy tłuczka na cienki placek.
- Następnie dopraw powstałe w ten sposób elementy z każdej strony solą i pieprzem. Oczywiście możesz dodać tu również inne przyprawy, jak chociażby czerwoną paprykę, rozmaryn, czy oregano.
- Na rozgrzanej patelni z masłem podsmaż na złoty kolor cebulę. Wcześniej pokrój ją w drobną kostkę.
- Po chwili dodaj obrane i podzielone na mniejsze kawałki pieczarki. Pod sam koniec duszenia, dodaj czerwoną paprykę.
- Po zdjęciu mieszanki z palnika, dodaj do niej jeszcze kukurydzę, starty na tarce żółty ser oraz posiekaną drobno natkę pietruszki.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Powstałą w ten sposób mieszankę ułóż na środku każdego kurczaka. Następnie złóż mięso do środka w tzw. kopertę.
- Tak przygotowane koperty drobiowe obtocz w mące, roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej.
- Na sam koniec smaż przez kilka minut z każdej strony na rozgrzanej i natłuszczonej patelni.
- Drobiowe koperty mają mieć piękny, złocisty kolor.
- Smacznego!
Usmażone w ten sposób koperty z kurczaka odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe mięso serwuj z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kolorową sałatką. Wybierz taką opcję, która najbardziej Ci odpowiada.
Na koniec nie byłabym sobą, gdybym nie zapytała, co myślisz o dzisiejszym przepisie? Wypróbujesz go w swojej kuchni? A może dodałabyś coś jeszcze do kolorowego farszu?