w

Koperty drobiowe z kolorowym farszem. Niezawodny przepis czeka

koperty drobiowe
nadianb

Szukasz pomysłu na oryginalny obiad? Koperty drobiowe z przepysznymi dodatkami to prawdziwe niebo w gębie. Zresztą za moment sama się o tym przekonasz.

Kurczak to podstawowy składnik w naszej kuchni. Wykorzystujemy go w wielu ciekawych przepisach, począwszy od zapiekanek, kończąc na chrupiących kotletach. Nie znam ani jednej osoby, która potrafiłaby obejść się bez kurczaka, dlatego dziś przychodzę z kolejną ciekawą propozycją na jego podanie.

Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować ciekawy obiad z kurczakiem w roli głównej. Będzie smacznie, kolorowo i niebanalnie. Obok takiej kombinacji kulinarnej nie sposób przejść obojętnie!

Jak zrobić koperty drobiowe?

Dzisiejszy przepis powstał z myślą o tych, którzy mają już dość oklepanego kotleta. Zamiast niego, w mgnieniu oka, przygotujesz genialne koperty drobiowe. I choć początkowo może wydawać Ci się, że zrobienie ich to skomplikowana procedura, wcale tak nie jest. Wystarczy dobrze rozbić mięso, nafaszerować je w odpowiedni sposób i złożyć. Jak sama więc widzisz, nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeszcze dziś wyczarować pyszny i ciekawy obiad dla swoich bliskich.

Oczywiście nie zabraknie tu również chrupiącej panierki. W połączeniu z mięciutkim mięsem i kolorowymi dodatkami, już za chwilę przygotujesz prawdziwą ucztę dla podniebienia. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Genialne koperty drobiowe z kolorowym farszem

Obiad wcale nie musi być nudny i oklepany. Z naszym przepisem odkryjesz piersi z kurczaka na nowo!
Czas całkowity 35 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Smażenie: 10 min.

Składniki

na 8 porcji

Sposób przygotowania

  • Umyte i oczyszczone filety z kurczaka, podziel na mniejsze części.
  • Po czym rozbij przy pomocy tłuczka na cienki placek.
  • Następnie dopraw powstałe w ten sposób elementy z każdej strony solą i pieprzem. Oczywiście możesz dodać tu również inne przyprawy, jak chociażby czerwoną paprykę, rozmaryn, czy oregano.
  • Na rozgrzanej patelni z masłem podsmaż na złoty kolor cebulę. Wcześniej pokrój ją w drobną kostkę.
  • Po chwili dodaj obrane i podzielone na mniejsze kawałki pieczarki. Pod sam koniec duszenia, dodaj czerwoną paprykę.
  • Po zdjęciu mieszanki z palnika, dodaj do niej jeszcze kukurydzę, starty na tarce żółty ser oraz posiekaną drobno natkę pietruszki.
  • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  • Powstałą w ten sposób mieszankę ułóż na środku każdego kurczaka. Następnie złóż mięso do środka w tzw. kopertę.
  • Tak przygotowane koperty drobiowe obtocz w mące, roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej.
  • Na sam koniec smaż przez kilka minut z każdej strony na rozgrzanej i natłuszczonej patelni.
  • Drobiowe koperty mają mieć piękny, złocisty kolor.
  • Smacznego!
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Usmażone w ten sposób koperty z kurczaka odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe mięso serwuj z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kolorową sałatką. Wybierz taką opcję, która najbardziej Ci odpowiada.

Na koniec nie byłabym sobą, gdybym nie zapytała, co myślisz o dzisiejszym przepisie? Wypróbujesz go w swojej kuchni? A może dodałabyś coś jeszcze do kolorowego farszu?

  • Miniatura:
  • nadianb

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani