Spis treści
Klopsiki z sosem to genialne danie obiadowe, które cieszy się dużą popularnością. Ich sekretem jest udany kremowy sos, który określa charakter potrawy. Najczęściej wykorzystujemy sos pomidorowy lub koperkowy, dziś dla odmiany wykorzystamy sos musztardowy.
Klopsy to ukochane jedzenie dzieci, gdyż nie trzeba ich kroić, są wygodne w spożyciu i mają delikatny smak. Nawet niejadki będą chciały dokładkę! Nie pogardzi nimi nikt z dorosłych, stopień ostrości regulujemy poprzez dodawanie musztardy. Jeśli chcesz, by były łagodne, dodaj mniej produktu.
Klopsiki
Sposób przygotowania
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na tłuszczu. W misce mieszamy mięso mielone, bułkę tartą, cebulkę, sól i pieprz. Składniki wyrabiamy z odrobiną wody. Formujemy małe kuleczki. Uformowane klopsiki podsmażamy na patelni, tak by miały złoty kolor. Kiedy się podsmażą, dodajemy szklankę wody, ziarenka ziela angielskiego i dusimy przez 15 min pod przykryciem. Klopsy wyciągamy na talerz. Sos na patelni wzbogacamy musztardą i stopniowo dosypujemy mąkę. Kiedy konsystencja będzie aksamitna, dodajemy klopsy, Dusimy pod przykryciem 5-10 minut. Całość ozdabiamy pietruszką.
Składniki
na 5 porcji
- 3 łyżka bułka tarta
- 500 g mięso mielone (dowolne)
- 5 ziarna ziele angielskie
- 1 cebula
- 4 łyżka musztarda
- pieprz
- sól
- 1,5 łyżka mąka
Wypróbuj przepis na klopsiki a’la IKEA.
Jeden komentarz