w

Klopsiki z sosem. Będą się rozpływać w ustach

Klopsiki z sosem to genialne danie obiadowe, które cieszy się dużą popularnością. Ich sekretem jest udany kremowy sos, który określa charakter potrawy. Najczęściej wykorzystujemy sos pomidorowy lub koperkowy, dziś dla odmiany wykorzystamy sos musztardowy.

Klopsy to ukochane jedzenie dzieci, gdyż nie trzeba ich kroić, są wygodne w spożyciu i mają delikatny smak. Nawet niejadki będą chciały dokładkę! Nie pogardzi nimi nikt z dorosłych, stopień ostrości regulujemy poprzez dodawanie musztardy. Jeśli chcesz, by były łagodne, dodaj mniej produktu.

Klopsiki

Użyj dowolnego mięsa mielonego. Podawaj na ciepło z ziemniakami i surówką.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 30 min.
klopsiki z sosem
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na tłuszczu. W misce mieszamy mięso mielone, bułkę tartą, cebulkę, sól i pieprz. Składniki wyrabiamy z odrobiną wody. Formujemy małe kuleczki. Uformowane klopsiki podsmażamy na patelni, tak by miały złoty kolor. Kiedy się podsmażą, dodajemy szklankę wody, ziarenka ziela angielskiego i dusimy przez 15 min pod przykryciem. Klopsy wyciągamy na talerz. Sos na patelni wzbogacamy musztardą i stopniowo dosypujemy mąkę. Kiedy konsystencja będzie aksamitna, dodajemy klopsy, Dusimy pod przykryciem 5-10 minut. Całość ozdabiamy pietruszką.

Składniki

na 5 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Wypróbuj przepis na klopsiki a’la IKEA.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli