w

Słynne klopsiki z IKEA w twojej kuchni? Mamy na nie przepis!

Z pewnością kojarzycie ten ogromny sklep z artykułami do domu i wielkim niebiesko żółtym logo. Możemy tam kupić absolutnie wszystko, a przeglądnięcie całego asortymentu zajmie nam wiele godzin. Jak to bywa po zakupach, jesteśmy głodni i spragnieni, a ostatnie o czym marzymy to spędzić kolejną godzinę w kuchni. Na pomoc przychodzi restauracja Ikea i ich popisowe danie – klopsiki!

Szwedzkie klopsiki cieszą się ogromną popularnością, są soczyste i pełne smaku, a to wszystko za sprawą idealnych proporcji mięsa i przypraw. Chcesz odkryć sekret idealnego obiadu? Sprawdź przepis.
Sponsorowane
Czas całkowity 2 godziny 30 minuty
Czas przygotowywania 2 godziny
Czas gotowania 30 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Mięso mielone umieszczamy w misce i ugniatamy, by rozbić ewentualne grudki. Dodajemy posiekaną cebulą i czosnek, następnie bułkę tartą i wbijamy jajko. Wlewamy mleko, a następnie całość doprawiamy solą i pieprzem.
  • Z uzyskanej masy formujemy niewielkie klopsiki. Układamy je na talerzu, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Klopsy podsmażamy do zrumienienia na dobrze rozgrzanym oleju. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i przykrywamy je. Pieczemy przez pół godziny.
  • Masło roztapiamy na patelni, a następnie dodajemy 40 g mąki i mieszaj przez dwie minuty. Dodajemy bulion warzywny i wołowego. Ciągle mieszamy, by nie dopuścić do przypalenia. Dolewamy 150 ml gęstej śmietanki, dwie łyżeczki sosu sojowego i jedną łyżeczkę musztardy. Czekamy aż sos zgęstnieje i polewamy nim klopsiki. Posypujemy natką do dekoracji.

Składniki

na 4 porcji

klopsiki

sos śmietanowy

Wartości odżywcze Zobacz

Klopsiki z sosem śmietanowym IKEA
Na porcję przypada:
Kalorie
796.9
Tłuszcze
 
55.4
g
85
%
Węglowodany
 
31.3
g
10
%
Błonnik
 
1.8
g
8
%
Białka
 
41.3
g
83
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Jeden komentarz