Spis treści
Kiszony kalafior zaczyna przebijać popularnością ogórki, które są znakiem rozpoznawczym naszego kraju. Od zawsze było wiadomo, że można kisić różne warzywa (a także owoce), jednak mało kto używał do tego kalafiora. Okazuje się, że jest to strzał w dziesiątkę!
Kiszony kalafior jest twardy, chrupiący i mocno kwaskowaty. Pomimo kiszenia, zachowuje swoją naturalną strukturę.
Kiszony kalafior
Sposób przygotowania
- Umyj kalafior, wytnij twardą łodygę i podziel na mniejsze różyczki.
- W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier oraz sól. Podgrzewaj, aż kryształki się rozpuszczą.
- W czystych i wyparzonych słoikach umieszczamy ząbek czosnku, kawałek chrzanu, koper, ziele angielskie i kilka ziaren gorczycy. Następnie poupychaj ciasno różyczki kalafiora i zalej wszystko ciepłą zalewą. Słoiki zakręć i odstaw do góry dnem, kiedy wystygną, możesz odłożyć je do spiżarni. Po tygodniu kalafior jest gotowy.