w

Kiszony kalafior staje się hitem internetu

Kiszony kalafior zaczyna przebijać popularnością ogórki, które są znakiem rozpoznawczym naszego kraju. Od zawsze było wiadomo, że można kisić różne warzywa (a także owoce), jednak mało kto używał do tego kalafiora. Okazuje się, że jest to strzał w dziesiątkę!

Kiszony kalafior jest twardy, chrupiący i mocno kwaskowaty. Pomimo kiszenia, zachowuje swoją naturalną strukturę.

Kiszony kalafior

Proces kiszenia nie odbiega wiele od tego w przypadku ogórków, więc można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu.
Sponsorowane
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
kiszony kalafior
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Umyj kalafior, wytnij twardą łodygę i podziel na mniejsze różyczki.
  • W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier oraz sól. Podgrzewaj, aż kryształki się rozpuszczą.
  • W czystych i wyparzonych słoikach umieszczamy ząbek czosnku, kawałek chrzanu, koper, ziele angielskie i kilka ziaren gorczycy. Następnie poupychaj ciasno różyczki kalafiora i zalej wszystko ciepłą zalewą. Słoiki zakręć i odstaw do góry dnem, kiedy wystygną, możesz odłożyć je do spiżarni. Po tygodniu kalafior jest gotowy.

Składniki

na 5 słoików

Wartości odżywcze

Kiszony kalafior
Na porcję przypada:
Kalorie
40.7
Tłuszcze
 
1.3
g
2
%
Węglowodany
 
6.5
g
2
%
Błonnik
 
2.3
g
10
%
Białka
 
2.2
g
4
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli