w

Golonka według przepisu Tomasza Strzelczyka. Przepyszna i wyrazista w smaku, a wszystko dzięki marynacie

Golonka Szklarczyka

Golonka według przepisu Tomasza Strzelczyka to prawdziwa sztuka kulinarna. Wszystko za sprawą marynaty, która wydobywa najlepszy aromat mięsa, ale nie sprawia, że golonka staje się twarda i sucha. Ten przepis zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy mięsa.
Potrawa jest przygotowana na bazie alkoholu, a konkretnie whiskey. Jeśli jesteś jego fanem, to przepis jest idealny dla Ciebie. Dzięki temu składnikowi, mięso będzie miało wyjątkowy smak i konsystencję. Co ciekawe, przepis jest banalnie prosty, a do jego wykonania potrzebujesz zaledwie 4 składników!
W przygotowaniu golonki najważniejszy jest czas, gdyż mięso potrzebuje czasu na osiągnięcie pełnego aromatu.
Sponsorowane
Czas całkowity 15 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 12 godz.
Czas gotowania 3 godz. 30 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Golonkę natnij nożem. Do garnka wsyp cukier, sól i jedną butelkę whiskey. Obtocz mięso w tej mieszance i zalej resztą alkoholu. Zawiń całość folią i wstaw do lodówki na 12 godzin. W ciągu tych godzin przewracaj golonkę co 3 godziny.
  • Weź naczynie żaroodporne i wyłóż je folią spożywczą, a następnie papierem do pieczenia. Mięso wstaw do naczynia, posyp pieprzem, zawiń wierzch folią oraz papierem i piecz całość w piekarniku nagrzanym do 150*C przez 3,5 godziny.

Składniki

na 2 porcje

Wartości odżywcze

Golonka Szklarczyka
Na porcję przypada:
Kalorie
408.8
Tłuszcze
 
37.4
g
58
%
Węglowodany
 
1.3
g
0
%
Błonnik
 
0.1
g
0
%
Białka
 
28.9
g
58
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli