w

Golonka według przepisu Tomasza Strzelczyka. Przepyszna i wyrazista w smaku, a wszystko dzięki marynacie

Golonka według przepisu Tomasza Strzelczyka to prawdziwa sztuka kulinarna. Wszystko za sprawą marynaty, która wydobywa najlepszy aromat mięsa, ale nie sprawia, że golonka staje się twarda i sucha. Ten przepis zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy mięsa.
Potrawa jest przygotowana na bazie alkoholu, a konkretnie whiskey. Jeśli jesteś jego fanem, to przepis jest idealny dla Ciebie. Dzięki temu składnikowi, mięso będzie miało wyjątkowy smak i konsystencję. Co ciekawe, przepis jest banalnie prosty, a do jego wykonania potrzebujesz zaledwie 4 składników!
W przygotowaniu golonki najważniejszy jest czas, gdyż mięso potrzebuje czasu na osiągnięcie pełnego aromatu.
Sponsorowane
Czas całkowity 15 godziny 30 minuty
Czas przygotowywania 12 godziny
Czas gotowania 3 godziny 30 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Golonkę natnij nożem. Do garnka wsyp cukier, sól i jedną butelkę whiskey. Obtocz mięso w tej mieszance i zalej resztą alkoholu. Zawiń całość folią i wstaw do lodówki na 12 godzin. W ciągu tych godzin przewracaj golonkę co 3 godziny.
  • Weź naczynie żaroodporne i wyłóż je folią spożywczą, a następnie papierem do pieczenia. Mięso wstaw do naczynia, posyp pieprzem, zawiń wierzch folią oraz papierem i piecz całość w piekarniku nagrzanym do 150*C przez 3,5 godziny.

Składniki

na 2 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Golonka Szklarczyka
Na porcję przypada:
Kalorie
408.8
Tłuszcze
 
37.4
g
58
%
Węglowodany
 
1.3
g
0
%
Błonnik
 
0.1
g
0
%
Białka
 
28.9
g
58
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.