Spis treści
Focaccia to aromatyczny chlebek stanowiący dobrą alternatywę dla pizzy. Można podawać ją z deską serów, sosami, hummusem czy oliwą z oliwek. Jest płaska, ale nie sucha i twarda. W przepisie zachowuje się idealną proporcję pulchności ciasta.
Focaccia
Sposób przygotowania
- Musisz zacząć od zaczynu. Wszystkie składniki na zaczyn umieść w dużej misce. Całość ucieraj do połączenia składników, przykryj i zostaw na 20 minut w ciepłym miejscu. Zaczyn powinien być bardzo pulchny.
- Gdy zaczyn jest gotowy zabieramy się za ciasto. Do dużej miski wsyp mąkę, sól, ciepłą wodę, oliwę z oliwek i zaczyn.
- Całość wymieszaj drewnianą łyżką, następnie w zależności od twojego sprzętu umieść ciasto w mikserze z hakami do wyrabiania ciasta albo zrób to ręcznie. Ciasto będzie luźne i klejące.
- Ciasto owiń folią i odstaw do wyrastania na godzinę w ciepłe miejsce.
- Formę wysmaruj oliwą z oliwek, przenieś ciasto do formy i rozłóż je na płasko.
- Odstaw formę na 30 minut, po tym zasie skrop wszystko oliwą i posyp rozmarynem. Zrób palcem wgłębienia i powbijaj pomidorki, możesz oprószyć całość solą.
Składniki
na 8 porcji
zaczyn
- 20 g drożdże (lub 7 g drożdży suszonych)
- 2 łyżka mąka pszenna
- 7 łyżka woda (ciepła )
- 1 łyżeczka cukier
ciasto
- zaczyn
- 280 g mąka tortowa
- 2 łyżeczka sól
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 125 ml woda (ciepła )
dodatki
- 3 łyżka oliwa z oliwek
- 2 łyżka woda
- 5 g rozmaryn (świeży )
- 50 g pomidorki koktajlowe
- szczypta sól gruboziarnista