Spis treści
Dotyk Anioła
Ciasto o delikatnym, ezotycznym smaku, które łączy wiórki kokosowe i cytrynową kwaskowatość. Ma delikatny biszkop i cudownie kremową masę, spokojnie można zrobić z niego prosty tort lub ciasto do niedzielnej kawy.Wierz ciasta możesz posypać płatkami migdałów lub startą skórką pomarańczy.
Czas całkowity 1 godz. 10 min.
Czas przygotowywania 40 min.
Czas gotowania 30 min.
Sposób przygotowania
- Jajka rodzielamy na białka i żółtka.Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier aż się rozpuści. Dodajemy stopniowo żółtka i olej.
- Do białek przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia, następnie mieszmay szpatułką.
- Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem i pieczemy w 180*C przez 30-35 minut.
- Po upieczeni, studzimy i przekrajamy biszkopt na dwa blaty.
- Przygotowywujemy poncz do nasączenia. Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy go z wodą i cukrem. Nasączamy dolny blat.
- Czas na przygotowanie masy. Czekolade rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy będzie płynna lekko ją studzimy i dodajemy po łyżce śmietany, cały czas mieszając. Kiedy sama będzie jednolita bierzemy mikser i w trakcie mieszania dodajemy śnieżkę, a później wiórki kokosowe. Wykłądamy 3/4 masy na dolny blat, przykrywamy biszkoptem i smarujemy wierzch. Posypujemy płatkami kokosa.
Składniki
na 12 porcji
biszkopt:
- 4 sztuka jajko
- 1 szklanka cukier
- 1 szklanka mąka pszenna
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- szczypta sól
- 2 łyżka olej
masa:
- 500 g śmietana 18%
- 200 g biała czekolada
- 120 g śnieżka
- 200 g wiórki kokosowe
- 70 g migdały w płatkach
Zobacz