w

Dotyk anioła. Niebiańsko dobre ciasto!

Ciasto o delikatnym, ezotycznym smaku, które łączy wiórki kokosowe i cytrynową kwaskowatość. Ma delikatny biszkop i cudownie kremową masę, spokojnie można zrobić z niego prosty tort lub ciasto do niedzielnej kawy.
Wierz ciasta możesz posypać płatkami migdałów lub startą skórką pomarańczy.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godzina 10 minuty
Czas przygotowywania 40 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Jajka rodzielamy na białka i żółtka.Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier aż się rozpuści. Dodajemy stopniowo żółtka i olej.
  • Do białek przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia, następnie mieszmay szpatułką.
  • Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem i pieczemy w 180*C przez 30-35 minut.
  • Po upieczeni, studzimy i przekrajamy biszkopt na dwa blaty.
  • Przygotowywujemy poncz do nasączenia. Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy go z wodą i cukrem. Nasączamy dolny blat.
  • Czas na przygotowanie masy. Czekolade rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy będzie płynna lekko ją studzimy i dodajemy po łyżce śmietany, cały czas mieszając. Kiedy sama będzie jednolita bierzemy mikser i w trakcie mieszania dodajemy śnieżkę, a później wiórki kokosowe. Wykłądamy 3/4 masy na dolny blat, przykrywamy biszkoptem i smarujemy wierzch. Posypujemy płatkami kokosa.

Składniki

na 12 porcji

biszkopt:

do nasączenia

Wartości odżywcze Zobacz

Dotyk Anioła
Na porcję przypada:
Kalorie
565.4
Tłuszcze
 
37.9
g
58
%
Węglowodany
 
53.5
g
18
%
Błonnik
 
5.6
g
23
%
Białka
 
7.3
g
15
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.