w ,

Dotyk anioła. Niebiańsko dobre ciasto!

Dotyk Anioła

Ciasto o delikatnym, ezotycznym smaku, które łączy wiórki kokosowe i cytrynową kwaskowatość. Ma delikatny biszkop i cudownie kremową masę, spokojnie można zrobić z niego prosty tort lub ciasto do niedzielnej kawy.
Wierz ciasta możesz posypać płatkami migdałów lub startą skórką pomarańczy.
Czas całkowity 1 godz. 10 min.
Czas przygotowywania 40 min.
Czas gotowania 30 min.

Sposób przygotowania

  • Jajka rodzielamy na białka i żółtka.Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier aż się rozpuści. Dodajemy stopniowo żółtka i olej.
  • Do białek przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia, następnie mieszmay szpatułką.
  • Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem i pieczemy w 180*C przez 30-35 minut.
  • Po upieczeni, studzimy i przekrajamy biszkopt na dwa blaty.
  • Przygotowywujemy poncz do nasączenia. Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy go z wodą i cukrem. Nasączamy dolny blat.
  • Czas na przygotowanie masy. Czekolade rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy będzie płynna lekko ją studzimy i dodajemy po łyżce śmietany, cały czas mieszając. Kiedy sama będzie jednolita bierzemy mikser i w trakcie mieszania dodajemy śnieżkę, a później wiórki kokosowe. Wykłądamy 3/4 masy na dolny blat, przykrywamy biszkoptem i smarujemy wierzch. Posypujemy płatkami kokosa.

Składniki

na 12 porcji

biszkopt:

do nasączenia

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli