w , ,

Domowy chlebek z grilla. Będziesz zachwycony!

Domowy chlebek prosto z grilla, będzie dobrą alternatywą dla pieczywa, które zazwyczaj podajemy w czasie spotkań. Chlebki wychodzą miękkie i chrupiące, więc bądź pewny, że nic z nich nie zostanie!

Chlebek pita z grilla

Chlebki pita można kupić w większości sklepów, ale nie są one zbyt zdrowe. Często zawierają mnóstwo chemii konserwującej, która źle wpływa na nasz organizm. Taki chlebek można z łatwością przygotować w domu, nie zajmie dużo czasu a z pewnością będzie zdrowszy, od tego kupnego.
Sponsorowane
Czas całkowity 2 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 2 godz.
Czas gotowania 20 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Mąkę należy wsypać do miski, dodać sól, drożdże oraz odrobinę ziół. Wymieszaj całość, wlej łyżkę oliwy oraz stopniowo wlewaj letnią wodę, cały czas mieszaj ciasto.
  • Wyrób ciasto ręczni, by nie miało grudek i było elastyczne. Odstaw ciasto do miski, przykryj ścierką i poczekaj godzinę aż wyrośnie.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Z każdej uformuj kulkę i rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Placki wyłóż na papier do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na 30 min.
  • Chlebek posmaruj oliwą i grilluj na ruszcie 3-4 minuty z każdej strony.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze

Chlebek pita z grilla
Na porcję przypada:
Kalorie
290.1
Tłuszcze
 
1.7
g
3
%
Węglowodany
 
58.6
g
20
%
Błonnik
 
2.9
g
12
%
Białka
 
9
g
18
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli