Spis treści
Domowy chlebek prosto z grilla, będzie dobrą alternatywą dla pieczywa, które zazwyczaj podajemy w czasie spotkań. Chlebki wychodzą miękkie i chrupiące, więc bądź pewny, że nic z nich nie zostanie!
Chlebek pita z grilla
Sposób przygotowania
- Mąkę należy wsypać do miski, dodać sól, drożdże oraz odrobinę ziół. Wymieszaj całość, wlej łyżkę oliwy oraz stopniowo wlewaj letnią wodę, cały czas mieszaj ciasto.
- Wyrób ciasto ręczni, by nie miało grudek i było elastyczne. Odstaw ciasto do miski, przykryj ścierką i poczekaj godzinę aż wyrośnie.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Z każdej uformuj kulkę i rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Placki wyłóż na papier do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na 30 min.
- Chlebek posmaruj oliwą i grilluj na ruszcie 3-4 minuty z każdej strony.
Składniki
na 4 porcje
- 300 g mąka pszenna (typ 650)
- 1 łyżeczka drożdże instant
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka zioła prowansalskie
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 1 niepełna szklanka woda (letnia)