w

Domowe Kartacze z mięsem mielonym

Domowe Kartacze to mięso mielone otoczone ziemniaczaną pyzą. Mięso można zamienić na grzyby lub kapustę, nie ma tutaj żadnych twardych zasad. Podajemy ze skwarkami i smażoną cebulką a obiad dla rodziny gotowy.

Kartacze przypadną do gustu każdemu fanowi pyz ziemniaczanych. Są cudownie miękkie i soczyste. Każdy będzie prosił o dokładkę tego dania!

Kartacze

Mięsne pyzy z dodatkami to idealne danie, by zjeść sycąco i dobrze. Koniecznie sprawdź ten przepis.
Czas całkowity 55 min.
Czas przygotowywania 40 min.
Czas gotowania 15 min.
domowe kartacze

Sposób przygotowania

  • Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiarem soku. Ugotowane ziemniaki zgnieć tłuczkiem. Do ziemniaków dodaj mąkę, sól i pieprz. Zagnieć ciasto na jednolitą masę.
  • Mięso ugotuj w lekko osolonej wodzie, ostudź i zmiel na drobno.
  • Cebulę obierz i pokrój drobno, a następnie podsmaż na oleju. Dodaj do mięsa z dodatkiem gałki muszkatołowej. Wymieszaj całość.
  • Urwij kawałek ciasta i uformuj płaski placek, dodaj mięso i zawiń kluskę. Zagotuj wodę w garnku i gotuj kluski przez 15 minut.
  • Gotowe kartacze podawaj z cebulką i skwarkami.

Składniki

na 4 porcje

ciasto:

farsz:

Zobacz
Ocena:
(głosy: 3 )

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli