w

Domowe Kartacze z mięsem mielonym

Domowe Kartacze to mięso mielone otoczone ziemniaczaną pyzą. Mięso można zamienić na grzyby lub kapustę, nie ma tutaj żadnych twardych zasad. Podajemy ze skwarkami i smażoną cebulką a obiad dla rodziny gotowy.

Kartacze przypadną do gustu każdemu fanowi pyz ziemniaczanych. Są cudownie miękkie i soczyste. Każdy będzie prosił o dokładkę tego dania!

Mięsne pyzy z dodatkami to idealne danie, by zjeść sycąco i dobrze. Koniecznie sprawdź ten przepis.
Sponsorowane
Czas całkowity 55 minuty
Czas przygotowywania 40 minuty
Czas gotowania 15 minuty
domowe kartacze
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiarem soku. Ugotowane ziemniaki zgnieć tłuczkiem. Do ziemniaków dodaj mąkę, sól i pieprz. Zagnieć ciasto na jednolitą masę.
  • Mięso ugotuj w lekko osolonej wodzie, ostudź i zmiel na drobno.
  • Cebulę obierz i pokrój drobno, a następnie podsmaż na oleju. Dodaj do mięsa z dodatkiem gałki muszkatołowej. Wymieszaj całość.
  • Urwij kawałek ciasta i uformuj płaski placek, dodaj mięso i zawiń kluskę. Zagotuj wodę w garnku i gotuj kluski przez 15 minut.
  • Gotowe kartacze podawaj z cebulką i skwarkami.

Składniki

na 4 porcje

ciasto:

farsz:

Wartości odżywcze Zobacz

Kartacze
Na porcję przypada:
Kalorie
952.3
Tłuszcze
 
36.2
g
56
%
Węglowodany
 
124.2
g
41
%
Błonnik
 
13.3
g
55
%
Białka
 
34.2
g
68
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Ocena:
(głosy: 2 )
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *