Spis treści
Domowe Kartacze to mięso mielone otoczone ziemniaczaną pyzą. Mięso można zamienić na grzyby lub kapustę, nie ma tutaj żadnych twardych zasad. Podajemy ze skwarkami i smażoną cebulką a obiad dla rodziny gotowy.
Kartacze przypadną do gustu każdemu fanowi pyz ziemniaczanych. Są cudownie miękkie i soczyste. Każdy będzie prosił o dokładkę tego dania!
Kartacze
Sposób przygotowania
- Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiarem soku. Ugotowane ziemniaki zgnieć tłuczkiem. Do ziemniaków dodaj mąkę, sól i pieprz. Zagnieć ciasto na jednolitą masę.
- Mięso ugotuj w lekko osolonej wodzie, ostudź i zmiel na drobno.
- Cebulę obierz i pokrój drobno, a następnie podsmaż na oleju. Dodaj do mięsa z dodatkiem gałki muszkatołowej. Wymieszaj całość.
- Urwij kawałek ciasta i uformuj płaski placek, dodaj mięso i zawiń kluskę. Zagotuj wodę w garnku i gotuj kluski przez 15 minut.
- Gotowe kartacze podawaj z cebulką i skwarkami.
Składniki
na 4 porcje
ciasto:
- 1 kg ziemniaki (surowe)
- 1 szklanka mąka ziemniaczana
- 600 g ziemniaki (ugotowane)
- 1 łyżeczka sól
farsz:
- 1/2 kg mięso drobiowe (ugotowane)
- 2 cebula
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
- 3 łyżka olej
- sól
- pieprz