w

Domowa zupa grzybowa. Wykorzystaj świeże grzyby

Zupa grzybowa „chodzi” po twojej głowie już od jakiegoś czasu? Marzysz o takiej, która rozgrzeje Cię w jesienny dzień. Skorzystaj z naszego przepisu i spełnij swoją zachciankę.

Odkąd sezon na grzyby kwitnie w pełni, a grzybów jest pod dostatkiem, mamy ochotę dodawać je do wszystkiego. Trudno się dziwić, w końcu są przepyszne!

Zupa z przepisu ma piękny aromat i posmakuje nawet tym, którzy wzbraniają się przed grzybami. Na naszym portalu znajdziesz porady, jak szybko oczyścić grzyb z poszycia leśnego. Wypróbuj trik i zaoszczędź czas!

Jeśli chcesz jeszcze bardziej ulepszyć danie, dodaj pokruszony parmezan lub zwykły ser. Gdy sie rozpuści, zupa będzie pysznie ciągnąca.
Sponsorowane
Czas całkowity 40 minuty
Czas przygotowywania 15 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy jest miękka, dodajemy grzyby i podsmażamy.
  • Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Stawiamy bulion na gazie i gdy zacznie wrzeć, dodajemy grzyby, ziemniaki i marchewkę. Następnie solimy, dodajemy przyprawy i gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut.
  • Pod koniec dodajemy makaron, jeśli chcemy, by zupa była bardziej treściwa.
  • Hartujemy śmietankę z odrobiną wody z zupy i zabielamy tuż przed podaniem.
  • Podajemy z natką pietruszki.

Składniki

na 5 porcji

Wartości odżywcze Zobacz

Zupa z leśnych grzybów
Na porcję przypada:
Kalorie
250.5
Tłuszcze
 
8
g
12
%
Węglowodany
 
41
g
14
%
Błonnik
 
6.6
g
28
%
Białka
 
6.5
g
13
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Jeden komentarz