w

Domowa zupa grzybowa. Wykorzystaj świeże grzyby

Zupa grzybowa „chodzi” po twojej głowie już od jakiegoś czasu? Marzysz o takiej, która rozgrzeje Cię w jesienny dzień. Skorzystaj z naszego przepisu i spełnij swoją zachciankę.

Odkąd sezon na grzyby kwitnie w pełni, a grzybów jest pod dostatkiem, mamy ochotę dodawać je do wszystkiego. Trudno się dziwić, w końcu są przepyszne!

Zupa z przepisu ma piękny aromat i posmakuje nawet tym, którzy wzbraniają się przed grzybami. Na naszym portalu znajdziesz porady, jak szybko oczyścić grzyb z poszycia leśnego. Wypróbuj trik i zaoszczędź czas!

Zupa z leśnych grzybów

Jeśli chcesz jeszcze bardziej ulepszyć danie, dodaj pokruszony parmezan lub zwykły ser. Gdy sie rozpuści, zupa będzie pysznie ciągnąca.
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Czas gotowania 25 min.

Sposób przygotowania

  • Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy jest miękka, dodajemy grzyby i podsmażamy.
  • Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Stawiamy bulion na gazie i gdy zacznie wrzeć, dodajemy grzyby, ziemniaki i marchewkę. Następnie solimy, dodajemy przyprawy i gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut.
  • Pod koniec dodajemy makaron, jeśli chcemy, by zupa była bardziej treściwa.
  • Hartujemy śmietankę z odrobiną wody z zupy i zabielamy tuż przed podaniem.
  • Podajemy z natką pietruszki.

Składniki

na 5 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli