Spis treści
Zupa grzybowa „chodzi” po twojej głowie już od jakiegoś czasu? Marzysz o takiej, która rozgrzeje Cię w jesienny dzień. Skorzystaj z naszego przepisu i spełnij swoją zachciankę.
Odkąd sezon na grzyby kwitnie w pełni, a grzybów jest pod dostatkiem, mamy ochotę dodawać je do wszystkiego. Trudno się dziwić, w końcu są przepyszne!
Zupa z przepisu ma piękny aromat i posmakuje nawet tym, którzy wzbraniają się przed grzybami. Na naszym portalu znajdziesz porady, jak szybko oczyścić grzyb z poszycia leśnego. Wypróbuj trik i zaoszczędź czas!
Zupa z leśnych grzybów
Sposób przygotowania
- Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy jest miękka, dodajemy grzyby i podsmażamy.
- Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Stawiamy bulion na gazie i gdy zacznie wrzeć, dodajemy grzyby, ziemniaki i marchewkę. Następnie solimy, dodajemy przyprawy i gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut.
- Pod koniec dodajemy makaron, jeśli chcemy, by zupa była bardziej treściwa.
- Hartujemy śmietankę z odrobiną wody z zupy i zabielamy tuż przed podaniem.
- Podajemy z natką pietruszki.
Składniki
na 5 porcji
- 500 g grzyby
- 1 l bulion warzywny
- 4 ziemniaki
- 1 marchew
- 1 łyżka masło
- 100 ml śmietana 36%
- 0,5 łyżeczka rozmaryn
- 1 łyżeczka pietruszka
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Jeden komentarz