Zbieranie grzybów to sezonowa przyjemność, w końcu las wycisza i daje chwilę tylko dla siebie. Poza samą przyjemnością zbierania trzeba przyznać, że grzyby są przepyszne w smaku i bardzo łatwo je przyrządzić.
Zanim zaczniesz się delektować, musisz zadbać o odpowiednie oczyszczenie grzybów. Ich trzonki będą oblepione ziemią oraz poszyciem leśnym. Jako ich grzyby są dość delikatne i kruche, można je z łatwością uszkodzić. W dzisiejszym artykule znajdziesz sposób na szybkie oczyszczenie grzybów z zanieczyszczeń.
Usuwanie piasku to konieczność, chyba że masz ochotę, by coś zgrzytało między twoimi zębami. Oczyszczanie grzybów jest znacznie dłuższe niż ich poszukiwanie i obróbka. Aby ułatwić tę żmudną pracę, wystarczy, że zastosujesz ten trik.
Co będzie Ci potrzebne? Wystarczy durszlak, miska z wrzątkiem oraz sól.

Zagotuj wodę i dodaj sporą ilość soli. Grzyby wrzuć do naczynia i energicznie wymieszaj, woda z cząsteczkami soli sprawi, że zanieczyszczenia będą odpadać od grzyba. Jeśli grzyby są bardzo brudne, możesz powtórzyć tę czynność 2 razy.
Warto usunąć większe zanieczyszczenia ręcznie. Warto wiedzieć, że jeśli grzyby mają być przeznaczone do mrożenia lub suszenia, nie powinno się ich moczyć. W takim przypadku czyszczenia na sucho jest jedyną właściwą opcją.
Zerwane grzyby powinny być oporządzone jeszcze tego samego dnia, są dość delikatne i szybko się psują. Kolejną ważną wskazówką jest to, że grzyby powinny być w przewiewnym pojemniku jak koszyk wiklinowy.
3 komentarzy