w

Jak szybko i dobrze oczyścić grzyby z poszycia leśnego?

Zbieranie grzybów to sezonowa przyjemność, w końcu las wycisza i daje chwilę tylko dla siebie. Poza samą przyjemnością zbierania trzeba przyznać, że grzyby są przepyszne w smaku i bardzo łatwo je przyrządzić.

Zanim zaczniesz się delektować, musisz zadbać o odpowiednie oczyszczenie grzybów. Ich trzonki będą oblepione ziemią oraz poszyciem leśnym. Jako ich grzyby są dość delikatne i kruche, można je z łatwością uszkodzić. W dzisiejszym artykule znajdziesz sposób na szybkie oczyszczenie grzybów z zanieczyszczeń.

Sponsorowane

Usuwanie piasku to konieczność, chyba że masz ochotę, by coś zgrzytało między twoimi zębami. Oczyszczanie grzybów jest znacznie dłuższe niż ich poszukiwanie i obróbka. Aby ułatwić tę żmudną pracę, wystarczy, że zastosujesz ten trik.

Co będzie Ci potrzebne? Wystarczy durszlak, miska z wrzątkiem oraz sól.

Slatan

Zagotuj wodę i dodaj sporą ilość soli. Grzyby wrzuć do naczynia i energicznie wymieszaj, woda z cząsteczkami soli sprawi, że zanieczyszczenia będą odpadać od grzyba. Jeśli grzyby są bardzo brudne, możesz powtórzyć tę czynność 2 razy.

Warto usunąć większe zanieczyszczenia ręcznie. Warto wiedzieć, że jeśli grzyby mają być przeznaczone do mrożenia lub suszenia, nie powinno się ich moczyć. W takim przypadku czyszczenia na sucho jest jedyną właściwą opcją.

Sponsorowane

Zerwane grzyby powinny być oporządzone jeszcze tego samego dnia, są dość delikatne i szybko się psują. Kolejną ważną wskazówką jest to, że grzyby powinny być w przewiewnym pojemniku jak koszyk wiklinowy.

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    3 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli