w

Domowa konfitura z czerwonej cebuli. Jest genialnym dodatkiem do mięs i serów

Sprawdź również genialną konfiturę z czosnku:

Konfitura z czosnku. Przepis Ewy Wachowicz na pastę do kanapki

Konfitura z czerwonej cebuli

Kojarzycie te soczyste burgery, gdzie między smakiem mięsa i sosu przewija się słodka nutka, która nadaje pysznego aromatu? To właśnie konfitura z czerwonej cebuli! Używając jej, możemy zmienić smak swojego ulubionego dania. Słodycz cebulki wpasowuje się w większości dań, można nią smarować krakersy czy podać jako sos do deski serów.
Konfiturę można przyrządzić zarówno z żółtej, białej jak i czerwonej cebuli, ale ta ostatnia będzie miała najbardziej atrakcyjny kolor.
Sponsorowane
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Pokrój cebulę w piórka, wrzuć do garnka. Dodaj masło oraz olej i smaż całość na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  • Kiedy cebulka zmięknie, dosyp cukier i wymieszaj. Po chwili wlej wino i ocet, dorzuć tymianek i pieprz. Duś całość aż cebula wchłonie płyn i stanie się miękka.
  • Gorącą konfiturę powkładaj do czystych słoików, szczelnie zakręć i postaw do góry dnem. Po wystygnięciu trzymać w chłodnym miejscu.

Składniki

na 1 słoik

Wartości odżywcze

Konfitura z czerwonej cebuli
Na porcję przypada:
Kalorie
481.6
Tłuszcze
 
15.3
g
24
%
Węglowodany
 
83.6
g
28
%
Błonnik
 
7.5
g
31
%
Białka
 
5.7
g
11
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli