Spis treści
Sprawdź również genialną konfiturę z czosnku:
Konfitura z czosnku. Przepis Ewy Wachowicz na pastę do kanapki
Konfitura z czerwonej cebuli
Sposób przygotowania
- Pokrój cebulę w piórka, wrzuć do garnka. Dodaj masło oraz olej i smaż całość na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Kiedy cebulka zmięknie, dosyp cukier i wymieszaj. Po chwili wlej wino i ocet, dorzuć tymianek i pieprz. Duś całość aż cebula wchłonie płyn i stanie się miękka.
- Gorącą konfiturę powkładaj do czystych słoików, szczelnie zakręć i postaw do góry dnem. Po wystygnięciu trzymać w chłodnym miejscu.
Składniki
na 1 słoik
- 4 cebula czerwona (duża)
- 1 łyżka olej
- 1,5 łyżka masło
- 3 łyżka cukier trzcinowy
- 1 lampka wino czerwone (wytrawne)
- 2 łyżka ocet balsamiczny
- 1 szczypta tymianek
- 1 szczypta pieprz