w

Konfitura z czosnku. Przepis Ewy Wachowicz na pastę do kanapki

Tradycyjne kanapki możesz urozmaicić różnymi pastami, które spokojnie mogą zastąpić masło. W sklepach mamy pełno gotowców, ale powszechnie wiadomo, że takie produkty obfitują w duże ilości wzmacniaczy smaku i konserwantów. Taka domowa pasta robi się praktycznie sama, wystarczy dobrze połączyć składniki i dać im czas na przejście aromatem.

Czosnek to popularna przyprawa, używana w praktycznie każdym daniu. Bogaty smak i lecznicze działanie sprawia, że czosnek towarzyszy nam prawię zawsze. Jak wszystko, ma wady, a konkretnie jedną – nieprzyjemną woń, która zostaje w naszym oddechu na długo. Na szczęście czosnek poddany obróbce traci część zapachu.
Sponsorowane
Czas całkowity 45 minuty
Czas przygotowywania 5 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Ząbki czosnku obierz z łupiny i wrzuć do garnka. Dodaj rozmaryn, pieprz, tymianek oraz sól i pieprz. Zalej wszystko oliwą.
  • Całość podgrzewaj przez 40 minut. Po tym czasie przelej zawartość do wyparzonych słoików. Przechowuj w lodówce.
Jeśli chcesz by pasta miała jednolitą konsystencję, zblenduj wszystko, gdy czosnek zmięknie.

Składniki

na 200 ml

Wartości odżywcze Zobacz

Konfitura z czosnku
Na porcję przypada:
Kalorie
15.8
Tłuszcze
 
1.8
g
3
%
Węglowodany
 
0.03
g
0
%
Błonnik
 
0.01
g
0
%
Białka
 
0.005
g
0
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Jeden komentarz