w

Deser lodowy z zielonej herbaty i śmietanki

Zielona herbata jest jak zupa pomidorowa – albo ją kochasz, albo nienawidzisz. Dla tych, co jednak dzielą do niej sympatię mamy ciekawy przepis na deser. Jest banalnie prosty i gwarantuje, że nie dasz rady go zepsuć. Najtrudniejsze będzie… oczekiwanie!

Pianka z zieloną herbatą

Puszysta pianka z zieloną herbatą jest bogata w dużą ilość białka, może stanowić dobry deser na diecie wysokobiałkowej. A jeśli nie trzymasz diety, nic nie szkodzi spróbować tej smakowitej pianki.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 6 godz. 15 min.
Czas przygotowywania 15 min.
6 godz.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Zaparz herbatę w 150 ml wody, jedną torebkę przetnij i wsyp fusy do szklanki, odstaw do przestygnięcia.
  • Zimną śmietankę ubij z cukrem, dodaj mascarpone i w trakcie miksowania dodać przestudzoną herbatę.
  • Truskawki zblendować, dodać do śmietanki i sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie.
  • Krem przełożyć do silikonowej keksówki i mrozić przez 6 godzin. W trakcie możesz mieszać krem, dzięki temu nie będzie na nim kryształków lodu.
  • Podawać pokrojone w kostkę.

Składniki

na 10 porcji

Wartości odżywcze

Pianka z zieloną herbatą
Na porcję przypada:
Kalorie
305.6
Tłuszcze
 
29.5
g
45
%
Węglowodany
 
7.4
g
2
%
Błonnik
 
0.6
g
3
%
Białka
 
3.4
g
7
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli