Spis treści
Zielona herbata jest jak zupa pomidorowa – albo ją kochasz, albo nienawidzisz. Dla tych, co jednak dzielą do niej sympatię mamy ciekawy przepis na deser. Jest banalnie prosty i gwarantuje, że nie dasz rady go zepsuć. Najtrudniejsze będzie… oczekiwanie!
Pianka z zieloną herbatą
Sposób przygotowania
- Zaparz herbatę w 150 ml wody, jedną torebkę przetnij i wsyp fusy do szklanki, odstaw do przestygnięcia.
- Zimną śmietankę ubij z cukrem, dodaj mascarpone i w trakcie miksowania dodać przestudzoną herbatę.
- Truskawki zblendować, dodać do śmietanki i sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie.
- Krem przełożyć do silikonowej keksówki i mrozić przez 6 godzin. W trakcie możesz mieszać krem, dzięki temu nie będzie na nim kryształków lodu.
- Podawać pokrojone w kostkę.
Składniki
na 10 porcji
- 500 ml śmietana 36%
- 300 g truskawki
- 250 g mascarpone
- 150 ml woda
- 3 torebka herbata zielona (o smaku truskawkowym)
- 4 łyżka cukier puder